Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ця війна стосується кожного з нас персонально»...

Після обстрілу будинку Садових його охоронятиме державна охорона

Після того, як по будинку міського голови Андрія Садового (на фото) вистрелили з бронебійної «Мухи», він перебуває під державною охороною. Як і сім’я Садових. Є відповідна постанова суду. Журналіст «ВЗ» розпитувала мера про подробиці інциденту.

«Однозначну відповідь тому, що сталося, може дати лише слідство, — зауважив Андрій Садовий. — Створена оперативна група з працівників міліції та СБУ. Приїхали фахівці з державного апарату. Відкрито кримінальне провадження за статтею «тер­акт». Дякувати Богу, нас вдома не було. Якби зловмисники влучили трохи нижче, у газову систему, з будинку мало би що залишилося».

Дехто в Інтернеті звинувачує мера у тому, що він сам організував собі такий “піар”.

Популярність міського голови Львова і справді зросла, але навряд чи через те, що його будинок потрапив під обстріл. У журналістських колах заговорили про футбольних фанатів, які привезли до Львова... сепаратистів (напередодні інциденту на «Арені Львів» відбувся матч, у якому грали донецький «Шахтар» та київське «Динамо»). Інцидент виник начебто на ґрунті подій на сході. Не виключають, що постріл пов’язаний й з професійною діяльністю мера. Розмов багато, а висновків наразі немає.

За словами Андрія Садового, він максимально сприяє слідству. Скептикам дає зрозуміти — з усіма фактами звертатися у прокуратуру. Мер відкрито говорить, що не дає багатьом людям красти — землю і майно... Але жодних дзвінків чи есемес-повідомлень з погрозами він не отримував. Основна задача — встановити мету та знайти негідників, які це зробили, каже він.

«Плануємо посилити у місті заходи безпеки. Відновити громадське патрулювання. Я собі важко уявляю, як мені можна забезпечити охорону. Адже постійно перебуваю між людьми. Звісно, певні заходи безпеки будуть задіяні — невидимі і непоказові. Зброї я не ношу», — додав мер.

За безпеку своєї родини міський голова дуже хвилюється. Але переїжджати з будинку, у який стріляли, не планує. Нині там ведуться відновлювальні роботи. Родина Садових житиме тут і надалі. «У ворогів нічого не вийде. Я як їздив у відрядження, так і їжджу, як зустрічався з людьми, так і буду зустрічатися. Такі речі спонукають ще активніше працювати та рухатись вперед».

Я розпитувала Андрія Івановича про те, чи не пов’язаний інцидент з перерозподілом сфер впливу у місті. Донедавна в Україні заправляли «донецькі». «Керує містом громада, — наголосив мер. — Ніяких впливів немає і не буде. Львів — вільне місто, і тут живуть вільні львів’яни, які роблять все, щоб збудувати вільну державу».

Те, що сталося з будинком міського голови, він називає нападом на місто. Спробою залякати львів’ян. Тому розслідування має бути серйозним. Аби чогось подібного не сталося в іншому місті. «Інформаційна війна, тероризм, диверсійна робота... Ця війна стосується кожного з нас персонально. Бойовий літак зі сходу України долітає до Львова за 20 хвилин. Треба бути готовим до різних неординарних ситуацій», — наголошує Андрій Садовий.

За останній місяць у Львові зросла хвиля протестів... Будівельних скандалів, нарікань про відсутність садочків тощо. «Держава забрала багато повноважень у міста, — пояснює мер. — Повибудовувала корупційні ліфти. П’ять місяців працює новий уряд, але жодного полегшення органи місцевого самоврядування не відчули. Йдуть тільки розмови: завтра, завтра...».

Схожі новини