Передплата 2024 «Добрий господар»

Екс-президенти України запропонували Порошенку свій шлях виходу з поточної ситуації в країні

  • 20.06.2014, 13:09
  • 966

Екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко сформували спільну позицію щодо поточної ситуації в Україні

Зокрема, у зверненні до президента України Петра Порошенка вони зазначили, що підтримують його позицію щодо проведення цього року дострокових виборів парламенту України за відкритими партійними списками, йдеться в їхній заяві.

"Припинення силового протистояння у Донецькій і Луганській областях, створення необхідних передумов для повернення людей до мирного життя становлять сьогодні стратегічне завдання номер один.

Мир і Україна — це вищі цінності, і в їхньому затвердженні повинні об'єднатися вся українська влада, патріотичні політичні сили, громадські організації, засоби масової інформації, діячі науки. Для цього має бути здійснено конкретні прагматичні кроки політичного і військового характеру. Українську землю має бути очищено від диверсантів і терористів, яких засилає російська сторона, грубо порушуючи при цьому державний кордон і норми міжнародного права.

Важливо в рамках конституційних повноважень президента України Порошенка та уряду України негайно посилити безпеку українського державного кордону з Росією, щоб гарантувати Україні спокій і виключити проникнення на нашу землю ворогів і зброї з сусідньої держави. Першим політичним кроком має стати широкий діалог з питань шляхів реалізації мирного плану Порошенка, а також підготовки тексту нової редакції парламентсько-президентської моделі Конституції України.

Обставини війни на Сході України повинні стати не приводом для відтермінування, а каталізатором реформ у всіх сферах життя. Потрібно докорінно змінити судову і правоохоронну систему, взявши за основу європейський досвід. Чистота лав правоохоронних органів — найважливіше завдання Президента України.

Необхідна люстрація кадрового корпусу правоохоронних та інших державних органів. У надзвичайних подіях останніх місяців стало очевидним, що на окремих ділянках непрофесіоналізм і корумпованість набули загрозливого для майбутнього України характеру. Ніякого кумівства, жодних інтересів друзів не повинно бути у той час, коли вирішується доля України. Всі, хто не зміг забезпечити доручену ділянку роботи, повинні добровільно піти у відставку. Цього вимагають сьогодні інтереси української справи. Всі, хто пов'язаний із корупцією, повинні постати перед чесним судом і отримати довічну заборону обіймати посади в державному управлінні.

Треба створити єдиний Координаційний центр керування військовими операціями на Сході України, інформаційною підтримкою та контрпропагандистською діяльністю. Теми війни, загибелі людей, оснащення технікою не повинні розігруватися на шоу і ставати предметом для спекуляцій. Інформація повинна надходити до громадськості точною і перевіреною, і це має стати відповідальністю державних органів і офіційних посадових осіб. Український народ повинен знати справжній стан справ. Політичні сили не повинні використовувати цю інформацію для підвищення власних рейтингів або тренування навичок у риториці, часто не в інтересах України.

Ми підтримуємо позицію Порошенка щодо проведення цього року дострокових виборів парламенту України за відкритими партійними списками. Діючий склад Верховної Ради скомпрометований глухотою до вимог Майдану і має ганебну історію здійснення великих зрад національних інтересів: ратифікація Харківських угод, прийняття законів 16 січня, політична корупція та корупційні схеми в державному бюджеті та податковому законодавстві. Цілі фракції зраджували національні інтереси. Такий парламент не має права представляти волю українського народу.

Ми звертаємося до всіх патріотично налаштованих політичних сил, громадських лідерів українського напрямку, церковних ієрархів із закликом консолідуватися на захист єдності України. Зараз потрібно спільними зусиллями подолати складний період в історії українського суспільства. Сьогодні не час для зведення рахунків, битви амбіцій, змагань на знання істини в останній інстанції — вузькі інтереси мають підпорядковуватися загальним інтересам збереження України.

Сьогодні роль Майдану має модифікуватися відповідно до військово-політичної ситуації. Пора великої конструктивної роботи для професіоналів і патріотів. Ми розуміємо, що не всі рішення та не всі персони подобаються учасникам Майдану. Однак, на жаль, емоційні оцінки і передчасні висновки, на яких ґрунтується публічна критика і спалахують осередки протесту, часто використовується нашими зовнішніми ворогами проти нашого народу. Право громадськості на критику і контроль беззаперечні, однак будьмо пильними, але далекоглядними: потрібно очистити нашу землю від ворогів, навести лад в країні, а далі оцінювати повноту відповідності очікуванням.

Спостерігаючи подальшу ескалацію ситуації через дії Росії, ми звертаємося до США, Європейського Союзу і всього демократичного світу з проханням вдатися до більш рішучих санкцій проти російської економіки. Основа агресивної зовнішньої політики і мілітаристських намірів Росії повинна бути зруйнована, а можливості для посилення військового комплексу сучасними розробками — заблоковані як джерело потенційної небезпеки для всього європейського континенту. Враховуючи надзвичайні ризики для мирного майбутнього українського народу, Україна повинна отримати гарантований захист в системі європейської безпеки, а також отримати задовільну відповідь на запит про реальну оперативну військову та фінансову допомогу", — йдеться в тексті заяви колишніх президентів.

За матеріалами: Дзеркало Тижня

Схожі новини