Передплата 2024 «Добрий господар»

Не судилося Царьову на Донбасі царювати

Претендентів на трон стільки, що вже горлянки одне одному гризуть

У перервах між операцією «Зірви вибори на сході» самопроголошені донбаські «пахани» розміром влади мірялися — хто головніший. З такими «тьорками» скоро до поножовщини дійде. То Ахметову «пред’яву» висунули. То тепер з Царьовим розборки ведуть. Скликаний скандальним «регіоналом» з’їзд «Юго-Востока» у ДНРівських верхах розцінили як «запрошення» посунутися. Й оголосили Царьова рейдером.

«Здесь собрались лю­ди, которые решились противопоставить се­бя действующему киевскому режиму», — презентував Царьов збіговисько «колорадів», яке зібрали у Донецьку

24 травня. Так званий з’їзд народних представників південного сходу провели того ж дня, коли ДНР і ЛНР проголосили себе союзом народних республік.

Не встиг Царьов з трибуни злізти, як по вухах отримав. Наразі без рукоприкладства — лише словесно. Міністр праці і соцполітики ДНР Роман Лягін (той самий, який під час так званого референдуму за Донецьку республіку заправляв тамтешнім центрвиборчкомом) заявив: «Мы не собираемся возвращаться в орбиту государства Украина, возвращаться в украинское поле, чего так жаждет Олег Царёв. Это политическая авантюра. Мы избрали свой путь и движемся по намеченному плану. Подписание соглашения между ДНР и ЛНР и проведение Царёвым съезда представителей Юго-Востока — это два не связанных между собой мероприятия. Так называемый съезд не имеет к ДНР никакого отношения. Там собралась группа людей во главе с Царёвым, которая пытается присвоить себе заслуги других и осуществить рейдерский захват».

Випереджаючи запитання, що робив у президії царьовського зльоту спікер так званого ДНРівського парламенту, Лягін відрапортував: Пушилін, мовляв, був на з’їзді не як представник ДНР, а з приватним візитом. Ось тільки такий «приват», м’яко кажучи, дивно виглядає. Схоже на те, що колишній МММ-бригадир між двох сепаратистських берегів плаває, не знаючи, до якого пристати. Після того, як Пушилін публічно грозився, що Ринат Ахметов скоро ДНР податки платитиме, здавалося, вихованець «регіоналів» від рук донбаських господарів відбився і примкнув до угруповання, яким заправляє російський диверсант і самопроголошений головнокомандувач ДНР Гіркін-Стрілок. А тут гоп — і новоспечений спікер «верховного совета» ДНР у президії царьовського з’їзду (показово, що проходив він в ахметовському готелі «Шахтар-Плаза») сплив.

І такий Пушилін не один. Вже й міністри з так званого ДНРівського уряду побігли. І навіть головна речниця самопальної Донецької республіки Олена Блоха самовідставку взяла. «Рішення прийнято, — написала вона на своїй сторінці у Facebook. — Я виходжу з процесу. Низка подій останнього тижня не дозволяє мені і далі продовжувати спілкування з керівництвом ДНР. Збройні активісти приходять у редакції, друкарні, телеканали, вимагають змінити редакційну політику, вилучають тиражі, погрожують співробітникам». Звучить смішно: наче досі пані Блоха не знала, що за контингент — уся ця плямиста братія під командуванням Гіркіна. Засліпило, а тут, бачите, прозріла. Та тільки таке раптове прозріння — байка для наївних. Схоже, пані Блоха (як і решта «бігунів» з ДНР) зрозуміла, що гіркінський дах не такий безпечний і надійний, як здавалося.

Якщо вже блохи побігли, очевидно, справи у сепаратистському таборі геть кепські. Виглядає на те, що «ГРУшне» угруповання диверсанта Гіркіна переоцінило свої сили: бажання одноосібно царювати на Донбасі розійшлося з можливостями. Що у Гіркіна «убуло», те в Ахметова, схоже, прибуло. «Донбацька» зуби показує, демонструючи, що голими руками його не посунеш.

А що тут хорошого, спитаєте, якщо Ахметов сам сепаратистську воду на Донбасі мутить? Ось тільки ахметовський сепаратизм — менше з двох зол. Ахметов розігрував донецьку карту, аби з Києвом торгуватися — з претензіями на право власності всія Донбасом. Відділення ДНР, а тим паче — з дрейфуванням до Росії, в його плани не входило. Даєте, мовляв, федералізацію на моїх умовах — прикрию сепаратистську скриньку Пандори.

У Гіркіна ж і його плямистого війська — інша «місія»: за жодних умов не допустити втихомирення на Донбасі. Донбас потрібен Путіну як постійно пульсуюча гаряча точка.

Схожі новини