Передплата 2024 ВЗ

Банда Кочеткова

Завдяки дивній гуманності суддів члени однієї з найжорстокіших зграй вже готували речі «на вихід»

Прокуратурі вдалося домогтися скасування вироку районного суду, який розглядав справу щодо діянь однієї з найжорстокіших банд України. Під час судового розгляду було доведено, що розбійники вчинили понад двадцять нападів на теренах Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської, Дніпропетровської областей. Від рук цих нелюдів одна із жертв нападу загинула від тортур. Та вирок суду був на диво м’яким. Члени зграї були позбавлені волі на терміни від 5 до 11 років. Оскільки суд тривав кілька років, чимало бандитів після оголошення вироку почали готуватися вийти на волю...

Банду, в яку увійшли щонайменше десять зловмисників, 2000 року зібрав житель Львова М. Кочетков. До професійного злодійського світу члени цієї зграї не входили, хоча більшість бандитів мала досвід перебування за ґратами. Розбійники були кремезними, спортивно підготовленими чоловіками 25 — 30 років. Наркоманів чи пияків серед них не було. У банду Кочеткова входив навіть колишній боєць міліцейського спецпідроздіду “Беркут”. Під час затримання членів зграї цьому перевертневі вдалося зникнути. Він до сьогодні перебуває у розшуку.

Кожен напад бандити ретельно готували. У домівки жертв вривалися вночі. Були добре озброєними. Під час вчинення злочинів часто використовували форму працівників міліції та співробітників ДАІ. Протягом 2000 — 2004 років члени цієї банди вчинили 21 розбійний напад, під час яких збагатилися на понад півтора мільйона гривень.

Бандити добре знали, в якій оселі на них очікує велика здобич. У Тернополі, скажімо, в квартирі на вулиці Морозенка забрали у двох жінок

19 тисяч доларів. У місті Ходорові (Жидачівський район Львівщини) відібрали у чоловіка “Мерседес- 212 Д” та майно на суму 36 700 гривень. У Львові під час нападу на одну із квартир на вулиці Миколайчука їхньою здобиччю стали 64 тисячі гривень. Під час розбійного нападу на будинок підприємця з смт Славського бандити забрали 98 тисяч гривень. Власники одного з будинків у селі Уричі Сколівського району віддали нападникам майно на суму 232 тисячі гривень.

Кати

“Почерком” банди була невиправдана жорстокість. Увірвавшись до чергової жертви, бандити спочатку забирали все цінне, що знаходили. Після цього, якою б великою не була нажива, катували своїх жертв, сподіваючись дізнатися про якісь схованки. “За останні п’ятнадцять років, — розповів “ВЗ” заступник начальника УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) ГУ МВСУ у Львівській області Роман Рибіцький, — правоохоронцям втретє довелося йти кривавими слідами банд, членів яких ніби спеціально обирали з садистів”.

У 2003 році жертвою нелюдів з банди Кочеткова став відомий футбольний тренер, екс-наставник “Карпат” Мирон Маркевич. Пізно увечері пан Мирон вийшов надвір, бо почув скавуління собаки. Ступивши за поріг, отримав удар по голові та знепритомнів. Коли отямився, руки були зав’язані, рот заклеєний скотчем, на очах — пов’язка. Як і решту жертв, пана Мирона піддали тортурам. Били молотком по пальцях, приставляли до скроні незаряджений пістолет і спускали курок. Нападники вимагали у тренера 100 тисяч доларів. Проте знайшли у будинку лише вісім тисяч “зелених”. Окрім доларів, зловмисники прихопили з собою кілька спортивних костюмів, мисливську рушницю, золотий ланцюжок. Вранці Маркевича знайшла зв’язаним і знесиленим жінка, яка доглядала його будинок.

Чимало жертв банди Кочеткова пережили ще страшніші катування. Бандити, вимагаючи видати схованки, виривали людям нігті, зуби, закопували їх живими у землю... Не всі витримали катування. У Новому Роздолі (Миколаївський район Львівської області) бандити напали на один із будинків на вулиці Малехівській. Обшукали все помешкання, та нічого цінного не знайшли. І почали катувати господаря. Коли тіло бідаки почали пекти гарячою праскою, його серце не витримало. Жертва померла...

Останні «гастролі»

З часом у Західній Україні під бандитами почала горіти земля. Розуміючи, що коло звужується, банда Кочеткова вирішила розширити географію своїх кривавих діянь і виїхала “на гастролі” у Дніпропетровську область. Там до нападників приєдналися кілька місцевих відморозків.

У Кривому Розі вчинили низку розбійних нападів на кантори. Під час одного із нападів місцевим правоохоронцям вдалося затримати “на гарячому” кількох бандитів. Їм швидко розв’язали язики, і вони “здали” своїх спільників... Після чого низка арештів членів банди Кочеткова відбулася на Львівщині.

Під час затримань у помешканнях двох членів банди, які виконували обов’язки “зброєносців”, знайшли цілий арсенал зброї: пістолети, автомати, обрізи, гранати. Також вилучили сучасні прилади для викрадання автомобілів.

Хоча кістяк банди опинився за ґратами, кільком членам зграї вдалося утекти. Одного з бандитів, праву руку Кочеткова, через кілька років у чеському місті Брно затримали тамтешні правоохоронці. У Чехії він жив з “липовим” білоруським паспортом. Його екстрадували в Украї­ну.

Суд над бандою Кочеткова завершився минулого року. Через велику кількість потерпілих (37 осіб) та понад два десятки злочинних епізодів, процес затягнувся на кілька років. Родичі та друзі бандитів винайняли для них найкращих адвокатів. Подейкують, що на визволення “хлопців” їхнє найближче оточення зібрало 200 тисяч “зелених”...

Державне звинувачення, яке представляла обласна прокуратура, вимагало, щоб кількох членів банди, руки яких були найбільше замарані кров’ю, засудити до довічного ув’язнення. Та судді виявилися більш поблажливими... Цими днями, повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, Апеляційний суд Львівщини задовольнив апеляцію прокурора. Занадто м’який вирок районного суду скасували, справу “банди Кочеткова” скерували на новий судовий розгляд.

Схожі новини