Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Юрій ЛУЦЕНКО: "Тимошенко - "це термінатор, який потрібен, щоб покінчити з системою""

  • 26.02.2014, 13:14
  • 920

Юрій Луценко — нестандартний політичний діяч

Як і Юлія Тимошенко, він більше двох років провів у в'язниці і вийшов на свободу в квітні 2013 року по амністії. Тепер це чи не єдиний український політик, кого поважають і зустрічають оплесками на Майдані. В інтерв'ю Le Monde він виклав революційну програму, яку, на його думку, має втілити в життя новий український уряд.

Революційна фаза завершиться, тільки коли політики виконають умови Майдану, стверджує Луценко. "Коли в п'ятницю, 21 лютого, функціонери з парламентської опозиції вийшли на сцену, щоб оголосити договір, підписаний з Януковичем, ворожість до них зашкалювала. Були потрібні термінові призначення в керівництві країни, але на Майдані бачили ситуацію по-іншому: ми гинемо, а політики ділять портфелі, — пояснює співрозмовник кореспондента Петра Смоляра. — Так часто бувало в українській історії : переможці отримують все, а зрадники — ще більше. Потрібно покінчити з нашими візантійськими традиціями, за якими вчасно вчинене зрада — не зрада ".

В уряді мають з'явитися особи з Майдану, тоді вулиця його визнає, вважає екс -глава українського МВС. " У кожному міністерстві має бути заступник міністра з громадянського суспільства, відповідальний за боротьбу з корупцією", — пропонує він.

На думку Луценка, для того щоб " очистити" країну, комісія з люстрації не потрібна: вистачить трьох кримінальних розслідувань. По-перше, необхідно розслідувати узурпацію влади Януковичем (посилення президентських повноважень). По-друге, виявити, хто голосував за " нюрнберзькі закони " від 16 січня і хто проводив їх у життя. " Безсумнівно, це розслідування спричинить судову заборону на діяльність Компартії та " Партії регіонів ", які голосували за ці закони", — пророкує Луценко. Нарешті, має бути проведене розслідування побиття і вбивств, скоєних на Майдані. " Тільки з боку поліції в цьому були задіяні 200 тис. осіб. Я не хочу, щоб всі вони опинилися за гратами, але нехай їх судять і дадуть умовні терміни, нехай конфіскують їх майно і заборонять їм займати громадські посади на строк від 5 до 10 років ", — цитує політика Le Monde.

Притока "нової крові" в органи держбезпеки буде недостатньо, продовжує Луценко: "Щоб покінчити з системою НКВС, яка зветься міліцією, потрібна повна " трансплантація ". Це каральні органи, а необхідно створити державну і муніципальну поліцію зі своїми правами і обов'язками".

"Потрібно завершити українсько- українську війну, — закликає колишній міністр. — У нас у всіх різна місцева ідентичність. Якщо в Одесі хочуть спорудити пам'ятник на честь Катерини II, що неприпустимо на Заході, нехай ставлять. Це їх право. Але в Західній Україні, особливо в моїй рідній Рівненщині, ми вважаємо героєм Романа Шухевича ".

Луценко вже встиг поспілкуватися з Юлією Тимошенко. "Вона не просто дуже хвора, вона виснажена, — розповідає він. — Вона буквально не може ходити. На Майдані вона виступала в напівнепритомному стані. Вона навіть не пам'ятає, що говорила. Коли я поцілував її на сцені, вона мене не впізнала. І від неї пахло в'язницею — я добре знаю цей запах ".

Тимошенко — " сильний лідер, якого потребує країна ". "Вона не ідеальна, і суспільство пам'ятає її помилки. Але вона — той самий термінатор, який потрібен, щоб покінчити з системою, — стверджує співрозмовник Le Monde. — Політика — це театр, де більшість акторів грають для спонсорів. Юля грає для публіки. Вона як ніхто інший розуміє, чого хочуть люди. Зараз вона поїде лікуватися до Німеччини, потім буде готуватися до передвиборчої кампанії. Я залишаюся її другом і союзником ".

Що стосується Януковича, то він більше нікому не потрібен, в тому числі і за кордоном. "Я б хотів, щоб його заарештували і потім судили за кордоном. Якщо судити його на Україні, це сприймуть як акт політичної помсти ", — вважає Луценко.

" Час конфронтації з Кремлем пройшло, ніхто не хоче її продовжувати, — відповідає екс- міністр на питання про небезпеку з боку Росії. — Ми завоювали право самостійно визначати свою долю. Але сусідів не вибирають. Мені завжди здавалася доречною фраза Мілоша : треба дружити з росіянами, але не з Кремлем ".

"Наше одвічне покликання — здійснювати транзит між Європою і Росією, таку ж роль відіграє Польща і країни Балтії. Не потрібно питати парижанина, який берег Сени він воліє ", — пояснив кореспонденту Луценко.

Джерело: Le Monde

Схожі новини