Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зачистку Майдану планували з російською розвідкою?

До розробки кривавої операції залучили колишнього високого чина з Головного розвідувального управління Росії, твердить нардеп Геннадій Москаль

Навіть уявити страшно, скільки б ще було жертв терористичної операції (яку в СБУ замаскували під антитерористичну), якби народовбивцям у погонах вдалося довести її до кінця. Стерти Майдан з лиця землі збиралися руками понад 22 тисяч бійців внутрішніх військ і міліцейських спецпідрозділів. До розробки убивчого плану Служба безпеки і поліцайське міністерство Захарченка залучили російські мізки — екс-першого заступника керівника Головного розвідувального управління Росії. Про це заявив нардеп Геннадій Москаль, який оприлюднив матеріали щодо майданівської зачистки під кодовою назвою «Хвиля» і «Бумеранг». У документах — не лише детальний план кривавої антимайданівської операції, а й прізвища тих, хто був у ній задіяний.

Геннадій Москаль заявив, що, як голова тимчасової парламентської комісії з розслідування протиправних дій силовиків проти Майдану, провів власне розслідування. Каже, у цьому йому допомагали «патріотично налаштовані працівники МВС та СБУ». Москаль оприлюднив лише частину зібраних матеріалів (решту готовий передати у Генпрокуратуру). Але і цього достатньо, щоб уявити масштаби кривавої антимайданівської операції, яку частково таки вдалося реалізувати.

«З метою дестабілізації обстановки у державі представниками так званого Правого сектору планується вчинення ряду вибухів у центральній частині міста з використанням саморобних вибухових пристроїв, значна частина яких зберігається в одному з приміщень Будинку профспілок». Під таким приводом збиралися втопити Майдан у крові. Причому вже у наступному абзаці убивчого плану його розробники проговорилися, що привід — «липовий». Далі за текстом: «З метою недопущення вчинення злочину, що, можливо (!) готується, оголошується проведення спец­операції».

Криваві стратеги спланували наскоком «зрівняти» барикади, розгромити наметове містечко на Майдані і зачистити Будинок профспілок, який служив не лише революційним штабом, а й шпиталем. Для прикриття штурмовиків задіювалися не лише спецгрупи вогневої підтримки, а й снайпери.

На час операції з зачистки Майдану збиралися повністю паралізувати центр Києва — вимкнути воду, електропостачання, заглушити мобільний зв’язок, заблокувати підходи до станцій метро, підвали будівель з виходами до підземних комунікацій, входи в установи і житлові будинки на Хрещатику, Софіївській та Михайлівській площах. Навіть охорону каналізаційних колекторів прописали, аби «унеможливити їх використання екстремістами для відходу під час проведення спецоперації».

Глушити збиралися не лише мобільний зв’язок, а й телеканали, які стали оперативними рупорами революційних подій. У списку — «5 канал», «Телеканал 24», «Espreso.TV», «ТВі», «1+1». Передбачили «заглушку» і для служителів Володимирського і Михайлівського соборів. Цей пункт у плані назвали «проведенням профілактично-роз’яснювальних робіт з представниками УПЦ КП з метою утримання від участі у протестних заходах (нездійснення оповіщення мітингувальників через церковний дзвін)». Залякувальну «профілактику» серед церковників мали провести спільними зусиллями міліції та СБУ.

В оприлюднених Москалем матеріалах — десятки прізвищ тих, кого призначили відповідальними за кожен з напрямків кривавої спецоперації.

«Документи доводять, що снайперами на вул. Інститутській були бійці підрозділу спецоперацій внутрішніх військ, яким керує полковник С. Асавалюк, та бійці підрозділу внутрішніх військ «Омега», — заявив нардеп. — Крім того, вказівку на застосування зброї колишній міністр МВС В.Захарченко дав спецпідрозділу ГУБОЗ МВС «Сокіл», — заявив Геннадій Москаль, посилаючись на отримані у ході власного розслідування матеріали. — На підставі цих даних Генпрокуратура має відкрити кримінальні провадження. Після цього добровільно передам слідчій групі ГПУ решту матеріалів, які вказують на причетність до кривавих подій тодішнього міністра МВС В.Захарченка (який особисто заявив 20 лютого, що віддав наказ про застосування бойової зброї), його заступника В.Ратушняка, начальника департаменту громадської безпеки МВС О.Крикуна, командувача внутрішніх військ МВС С.Шуляка, в.о. начальника ГУМВС у м.Києві В.Мазана, голови СБУ О.Якименка, його першого заступника В.Тоцького, начальника УСБУ в Києві та Київській області О.Щоголєва, командирів підрозділу СБУ «Альфа». Допомогу у підготовці спецоперацій МВС та СБУ надавав колишній перший заступник керівника ГРУ Російської Федерації, який проживав у готелі «Київ» (його проживання й харчування оплачувала СБУ). Українська влада задіяла фахівця з Росії, оскільки наш очільник СБУ виявився льотчиком, а міністр МВС — ОБХСС-ником. Усі дані росіянина будуть надані Генпрокуратурі».

Нитка кривавих операцій, каже Геннадій Москаль, не обривається у найвищих кабінетах МВС і СБУ. «Про плани «Бумеранг» і «Хвиля», — наголосив нардеп, — доповідали вищому політичному керівництву країни. Діяли з його схвалення».

У Верховній Раді з коментарями щодо оприлюднення матеріалів не поспішають. Із семи депутатів, яких «ВЗ» попросив прокоментувати розсекречені Москалем документи, жоден так і не висловився «для друку». Хтось, почувши, про що йдеться, посилався на зайнятість. Хтось — на те, що не може коментувати результати чужого розслідування. А хтось віднікувався: нічого, мовляв, не знаю, треба вивчити питання. Навіть не «на диктофон» розговорити вдалося небагатьох. «Мені дивно, що такі матеріали оприлюднив саме Москаль, — заявив «не під запис» один з моїх співрозмовників. — Як людина, яка працювала в органах, він би мав усвідомлювати наслідки. Можна було дати лише витяги з документів, щоб засвідчити, що такі матеріали існують. Але оприлюднювати прізвища тих, хто причетний до операції... Ми ж розуміємо, що це може стати сигналом для виконавців рятуватися втечею, а для тих, хто стояв за ними, — сигналом до нейтралізації. Щодо участі у розробці операції колишнього чина з ГРУ Росії, то скажу лише, що без участі росіян в антимайданівських сценаріях не обійшлося. Про конкретні прізвища говорити не можу, бо наразі немає ні підтвердження, ні спростування інформації, яку оприлюднив Москаль».

Тим часом в Інтернет і ЗМІ просочилися й інші документи про силові плани проти антирежимної революції — від запровадження надзвичайного стану до задіянння армії. Журналіст Мустафа Найєм оприлюднив на своїй сторінці у Facebook адресоване Януковичу звернення, в якому тодішній генпрокурор Пшонка наполягав на введенні надзвичайного стану, причому на всій території України. А «Главком» опублікував на своєму сайті датовану 20 лютого шифрограму з прізвищем начальника Генштабу — головнокомандувача Збройних сил України Юрія Ільїна (того самого, якого 19 лютого Янукович призначив замість звільненого з посади Володимира Замани). У телеграмі — наказ-рознарядка (з посиланням на рішення тодішнього міністра оборони Лебедєва) на залучення до так званої антитерористичної операції проти Майдану зведеного військового підрозділу. Як підмогу «ВВшникам» і спецпідрозділам міліції та СБУ планували задіяти майже дві з половиною тисячі військових.

Схожі новини