Передплата 2024 «Добра кухня»

Прокурор Львівщини хоче піти з державної служби

Олег Василенко каже, що був вражений, коли побачив по телевізору маєток генпрокурора Пшонки

24 лютого провів свою, можливо, останню прес-конференцію прокурор Львівської області Олег Василенко. За лічені хвилини одяг журналістів, які прийшли на зустріч з прокурором до обласної прокуратури, ввібрав у себе стійкий запах згарища, що залишився після підпалу прокуратури. У коридорах цієї державної установи — купи сміття, поламані комп’ютери, розтрощені меблі.

«Незважаючи на останні події в країні та області, — розпочав прес-конференцію Олег Василенко, — органи прокуратури у співпраці з Львівською облрадою продовжують протидіяти злочинності та забезпечують дотримання законності. Сьогодні головне завдання — не допустити росту злочинності”, — заявив прокурор. Він подякував громаді Львівщини за те, що в області вдалося досягти головного — не допустити кровопролиття.

За словами Олега Василенка, про те, що будуть громити приміщення обласної прокуратури, дізнався за 15 хвилин до нападу. Після чого, на щастя, з приміщення встигли вивести всіх працівників. Жоден з них фізично не постраждав. Проте мародери, розповів Василенко, завдали приміщенню прокуратури, яке є власністю Львівської облради, збитків на суму щонайменше 10 мільйонів гривень. Другий поверх приміщення прокуратури є пам’яткою архітектури, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Проте вандали зіпсували вітражі, дерев’яні прикраси, інші елементи будівлі. Була розтрощена та знищена вся комп’ютерна та побутова техніка.

Що стосується спалення службових документів, зокрема матеріалів кримінальних проваджень, то ситуація не така вже й непоправна. Завдяки працівникам міліції, які виносили із райвідділів перш за все матеріали кримінальних проваджень за важкими статтями (розбої, вбивства, пограбування), більшість таких проваджень, запевняє прокурор, вдасться швидко поновити.

Напад на прокуратуру Олег Василенко вважає подією, що ніяк не пов’язана з акціями протесту, які тривали на Львівщині. “Це було банальне пограбування”, — вважає. Деякі свідчення очевидців, зазначив Василенко, дають підстави припускати, що, окрім місцевих молодиків, до погрому прокуратури долучилися люди з інших регіонів України.

Наразі, наголосив Олег Василенко, всі працівники прокуратури перебувають на роботі. Поки що заяв про звільнення з посад не написав жоден прокурор району. До прийняття відповідного рішення керівництвом Генпрокуратури, заявив Олег Василенко, він також виконуватиме обов’язки прокурора Львівщини. Хоча планує піти з державної служби. Зробить це, сказав, коли ситуація в регіоні стабілізується. “Бо йти зараз з посади, кидати колектив та повертатися до своєї родини — не по-чоловічому”, вважає Василенко.

Він також зізнався, що був вражений, коли побачив по телевізору маєток свого колишнього шефа Віктора Пшонки.

Роздратували прокурора запитання журналістів щодо великої кількості алкогольних напоїв, які під час захоплення прокуратури дісталися нападникам. Прокурор зізнався, що і з його кабінету винесли якусь кількість спиртного. “Я не перевіряв, що зберігають у кабінетах підлеглі, — казав Василенко. — Припускаю, що і в журналістських кабінетах можуть зберігатися одна-дві пляшки вина чи коньяку”...

Наприкінці прес-конференції в прокуратурі з’явилися кілька активістів, які представилися членами автосотні “Само­оборони”. Один із них, депутат Львівської облради Олександр Ганущин, кинув Василенкові в обличчя, що прокурор, а також всі керівники обласних силових структур, несуть певну моральну відповідальність за останні події в Україні, отож мають піти з посад. На що Василенко ще раз наголосив, що вирішив покинути державну службу, отож ініціюватиме питання про свою відставку в Генпрокуратурі. “Я, як прокурор, — зауважив при цьому, — не намагався підлаштуватися під ситуацію, щоб зберегти крісло. Проте нагадаю, що на Львівщині першими виконали вимоги законів про амністію, що на її теренах не ініціювали арешту жодного учасника протестів. Та будь-який прокурор, виконуючи свої обов’язки, мусить домагатися дотримання тих законів, які діють в Україні”.

На запитання Олександра Ганущина, як прокурор ставиться до повної люстрації працівників прокуратури та силових структур, Василенко відповів, що вважає проведення люстрації правильним кроком. “Головне, — додав, — щоб така люстрація не перетворилася на гонитву за відьмами”.

Коли прокурор вийшов, Олександр Ганущин, спілкуючись з журналістами, песимістично зауважив, що насправді сьогодні ні підрозділи міліції, ні слідчі прокуратури практично не працюють. Правоохоронці здатні наразі хіба що спільно із “Самообороною” патрулювати вулиці Львова.

Фото Мирона МАСЛЮКА

Схожі новини