Передплата 2024 «Добрий господар»

Сало почав «топитися» під тиском протестувальників

Голова Львівської облдержадміністрації написав заяву на звільнення. А через півгодини передумав

Інформаційним вибухом учорашнього дня стала відставка голови Львівської облдержадміністрації Олега Сала — очільник області написав заяву на звільнення. До цього його змусили львів’яни, які у четвер, 23 січня, масово зайшли у приміщення ЛОДА. Близько 13.00 біля “Білого дому” у рамках оголошеного опозицією загальноукраїнського страйку зібралися тисячі людей. Люди тримали в руках синьо-жовті прапори з жалобними стрічками (того дня у Львові оголошено жалобу за активістами, вбитими на Майдані у Києві), скандували “Ганьба!”, “Сало, іди сюди!”. Люди вимагали від Олега Сала виразної реакції на політичні події, які відбуваються у країні. Оскільки очільник області жодного разу, відколи у країні почався Євромайдан, не дав політичної оцінки цим подіям, займається суто господарськими питаннями, так, ніби в країні нічого не відбувається.

Охорона ЛОДА спочатку закрила перед людьми двері. Вони продовжували скандувати під стінами “Революція!”, “Слава Україні!”. Саме в цей час до входу на службовій машині під’їхав голова Львівської ОДА Олег Сало. Люди оточили його, не пропускаючи у двері. Просто на вулиці почали вимагати, аби він написав заяву на звільнення. Губернатор був помітно перестрашений, мовчав, не пручався. На листку паперу, який йому дали, швидко написав заяву до президента Януковича: “Прошу звільнити мене із займаної посади”. Листок у нього вирвали з рук. Заяву тримав депутат міської ради від ВО “Свобода” Любомир Мельничук, він показав заяву людям. У натовпі пролунали схвальні вигуки: “Молодець!”, свист. Після цього люди утворили коридор, у який пропустили губернатора. Депутат підбадьорливо поплескав його по плечах, промовляючи: “Ото є хлоп! Ото генерал!”. Така реакція людей Сала підбадьорила, він навіть почав посміхатися. Губернатор безперешкодно пройшов у приміщення ЛОДА.

Люди почали заходити у приміщення ЛОДА. Скандували “Банду геть!”. Проголосували за те, аби створити виконавчий комітет Львівської області. Таким чином влада в області перейшла в руки Львівської обласної ради. Любомир Мельничук із помічником оголосив, що несе заяву Сала на реєстрацію у канцелярію ЛОДА. Пізніше прес-служба Львівської ОДА розповсюдила офіційну інформацію щодо відставки голови ЛОДА: “Голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало написав заяву на звільнення з посади під тиском. Його змусили це зробити, погрожуючи захопленням влади. «Бачачи некерованих людей, відсутність лідера і усвідомлюючи їхнє небажання йти на переговори, а також переймаючись життям та здоров’ям працівників обласної державної адміністрації, я написав заяву». Тобто, за словами Олега Сала, заяву написано під силовим тиском. Дана ситуація за його поданням буде розглянута прокуратурою Львівської області”.

НЕДОвідставка генерала Сала нагадує ситуацію із екс-губернатором Львівщини Михайлом Цимбалюком. Після одіозних подій 9 травня 2011 року, 11 травня до нього у кабінет увійшли депутати міської і обласної рад від ВО “Свобода” і переконали його написати заяву на звільнення за власним бажанням. Однак президент Янукович не відреагував на це прохання, а звільнив Цимбалюка лише 20 листопада 2011 року.

Того ж дня у схожій ситуації опинився і начальник ГУ МВСУ у Львівській області Олександр Рудяк. Мітингувальники, що зібралися під ЛОДА, вимагали і його відставки. “Міліція нас ніколи не захищала, — каже “ВЗ” мітингувальниця пані Світлана. — Не розумію, чому ми з наших податків їх утримуємо? Щоб вони невинних дітей вбивали, а тих, що не вбили, — у тюрми саджали?!” Згоден з нею і страйкар пан Микола: “Таку міліцію розігнати треба. Звільнити і покарати усіх тих, на чиїх руках людська кров. Досі не можу оговтатися, не можу усвідомити того факту, що невинні люди мертві, що їх вбили...”

У приміщенні Львів­ської ОДА люди оточили головного міліціонера Львівщини Олександра Рудяка, вимагали від нього написати заяву на відставку. Головний міліціонер області категорично відмовився це робити. Він звернувся до людей із запитанням, чи готові вони взяти на себе відповідальність за дотримання громадського порядку в області. Люди не мали відповіді на це, були дещо розгублені... Після чотирьох годин блокування прийшов депутат Львівської міської ради від ВО “Свобода” Андріян Гутник, який закликав до цивілізованого протесту, і тільки тоді люди відпустили Олександра Рудяка.

Олександр Рудяк відповів на запитання журналістів. Зокрема, на запитання, чи буде кримінальна відповідальність за блокування і захоплення приміщення Львівської ОДА згідно із законами від 16 січня, він сказав: “Якщо бедламу робити не будуть, все буде добре. Працівники ЛОДА повинні мати безперешкодний доступ до кабінетів. Сьогодні у нас 23-те число — треба приймати управлінські рішення. Якщо ви говорите, що прийшли на прийом, то дайте людям зайти до кабінетів”.

На репліку з натовпу “Міліція вбиває людей!” Рудяк відповів: “Ми їх не вбивали до цього, не вбиватимемо і надалі”. На запит журналістів, чи виконує міліція закони від 16 січня, Рудяк відповів: “Міліція виконує закони Конституції. Маємо спокій на Львівщині”.

Андріян Гутник тим часом спілкувався із мітингувальниками. “Я розмовляв з головою Львівської облради Петром Колодієм, — пояснив мітингувальникам пан Гутник. — Нині він перебуває у Києві. Коли приїде до Львова, скаже, як вирішили діяти. Зараз серед нас багато людей, які неадекватно поводяться, хочуть перевести ситуацію у неправильне русло. Ми не маємо крові у Львові, і ми можемо зробити, щоб її і не було”.

Андріян Гутник запевнив, що чіткий план дій прозвучить з уст Петра Колодія, який ввечері приїде до Львова. На запитання людей, що їм робити далі, “свободівець” відповів: “А що люди роблять вже третій місяць в Україні?! Обстоюють свою незалежність і свободу інших людей. Не потрібно зараз нічого захоплювати. У нас мирний протест. Не потрібно, щоб він переростав у погане русло”.

P. S. Коли верстався цей номер, близько 50 людей стояли біля стін Львівської ОДА і чекали на приїзд із Києва голови ЛОР Петра Колодія. У приміщенні ЛОДА також розмістилося чоловік із 20, заявили, що будуть тут ночувати. Колодія чекали і на львівському Євромайдані. Або там, або там він мав з’явитися і ознайомити людей із подальшим планом дій.

А тим часом...

У Рівному люди також захопили облдержадміністрацію і примусили чиновників писати заяви на звільнення. Після народного віча кілька тисяч рівнян вирушили з вигуками «Рівне, вставай!» до Рівенської ОДА і до офісу місцевої Партії регіонів, повідомляє “Українська правда”. Люди розбили скло двох вхідних дверей в ОДА і зайшли у приміщення. Мітингувальники вимагали, аби до них вийшло керівництво, а також щоб усі чиновники написали заяви на звільнення, створили Народну Раду в Рівному замість ОДА. Станом на 16.00 від переговорної групи надійшло повідомлення, що виконувач обов’язків голови ОДА Анатолій Юхименко пише заяву на звільнення. Голова облдержадміністрації Василь Берташ перебував за кордоном, має прибути у місто у п’ятницю.

В Івано-Франківську близько 500 протестувальників прийшли під ОДА, частині з них вдалося пройти в кабінет губернатора Василя Чуднова. Про це повідомляє місцеве видання “Фіртка”. Люди вимагали, аби губернатор написав заяву про відставку, але він відмовився, сказавши, що зробити це його змусить тільки указ Віктора Януковича. Під стінами ОДА люди скандували «Ганьба!» та «Чуднов у відставку!».

Схожі новини