Передплата 2024 ВЗ

Як львів’яни солдатів на Київ не пустили

Йордан багато львів’ян святкували, жуючи кутю і пампушки перед новинними каналами, і пильно стежачи за подіями в Києві.

До вечора багато хто був уже «накручений» нервовою ситуацією в столиці...

Близько опівночі в соцмережах з’явилися повідомлення, що в районі між вулицями Наукова і Стрийська з військових частин готують до виїзду на Київ солдатів внутрішніх військ. Уже о пів на першу ночі вся дорога на вулиці Рубчака була заставлена автами із ввімкненими аварійними сигналами.

Там розташований один із виходів військової частини 4114. Кількадесят осіб стояли перед брамою, не даючи виїхати вантажівці, в якій возять солдатів. Попри ніч і дощ, який леденів на одязі, було людно — десятки мешканців навколишніх районів регулярно підходили, знайомі та родичі видзвонювали одне одного. За кілька годин одяг за такої погоди намокає, тож легко простудитися. Люди приносили гарячий чай в термосах та пригощали блокувальників.

Перейшли до центрального входу військової частини на Стрийській. Там понад сотня людей перед центральною брамою частини не дали виїхати мікробусу. Їм спробували пояснити, що це працівники частини їдуть додому спати. У відповідь — виходьте і беріть таксі. Мовляв, не випускаємо жодних авто Заспівали солдатам гімн... Перейшли на вулицю Тролейбусну, де на брамі військової частини знак «Беркута». Перед брамою порожній військовий ЗІЛ, оточений людьми. Кількадесят осіб нікого не випускали виїхати із частини. З іншого боку тієї ж частини — ще кількадесят людей. Старші пани заспокоюють гарячі молоді голови, які один через один у масках і кидають радикальні заклики.

Зранку 20 січня блокувальників військової частини внутрішніх військ поменшало. Кількадесят активістів чергували, розділившись на невеликі групи. “З четвертої ранку люди почали змінювати одне одного, — розповів мітингувальник Ігор. — Я вже встиг поспати, заїхати на роботу і повернутися сюди. Люди стоятимуть тут постійно, для блокування у нас достатня кількість”.

Щойно на блокованій території з’явився начальник міського управління міліції Сергій Зюбаненко, як натовп оточив його. Головне запитання до міліціонера — чи міліція з народом?! “У Києві достатньо сил і без Львова, щоб вирішувати ту чи іншу проблему, — сказав Зюбаненко. — Львівська військова частина не вирішує ситуації з тим, що відбувається у країні. Людей, що тут стоять, закликаю лише не порушувати закон. Розумію їх обурення, але попереджаю, що блокування військової частини — незаконне”. Водночас на запитання, чи загрожує учасникам акції кримінальне провадження, Зюбаненко відповів досить туманно. Мовляв, кримінальне провадження можуть відкрити, якщо вбачатимуть у діях блокувальників порушення... Тим часом, ось що передає львівська міліція: «У Львові невідомі особи заблокували виїзди із територій двох військових частин та батальйону спецпризначення «Беркут». Львівська міліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 279 «Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства». Максимальне покарання за цією статтею — обмеження волі на строк до трьох років.

За повідомленнями в соц­мережах, у солдатів внутрішніх військ у Львові забирають мобільні телефони, аби вони не спілкувалися з близькими. Начебто саме від самих солдатів прийшли перші повідомлення, що їх готують до маршу на Київ, що й спричинило блокування. “Ефект може бути зворотний. Рідні строковиків почнуть масово приїжджати і забирати своїх дітей з пекла!» — пише користувач Facebook Павло Скала.

А тим часом...

Як і чимало частин внутрішніх військ, вночі була заблокована і військова частина, що дислокується у Калуші (Івано-Франківська область). Щоб обдурити жителів міста та виконати наказ про виїзд до столиці, командування частини застосувало “воєнну хитрість”. Бійців частини завантажили в автобус з... польськими номерними знаками і написом на кузові — Rybnik. Хитрість не допомогла. Бо люди бачили, як у “польський” автобус сідали хлопці в шоломах та зі щитами. Виїхати з частини цьому транспорту не дали.

Фото Орисі ХОМ’ЯК