Передплата 2024 «Добра кухня»

У владі бояться навіть Луценка-миротворця…

«Юрія Луценка чекає серйозне лікування, щоб вивести його з того стану, в якому він зараз перебуває», — про це у неділю, 12 січня, кореспондентові «Високого Замку» сказала прес-аташе екс-міністра внутрішніх справ Лариса Сарган — у відповідь на прохання оцінити самопочуття відомого політика.

У ніч на суботу на пр. Перемоги у Києві, поблизу Святошинського РВВС, його жорстоко побили бійці «Беркута», коли Луценко намагався не допустити сутичок між активістами Автомайдану і спецназом.

Ось як описує ті події дружина екс-глави МВС, народний депутат Ірина Луценко:

— Ми з Юрою годину домагалися від «Беркута» правди про їхні подальші дії, вимагали показати документи і зняти маски. Годину вони відпиралися. Після того, як ми вийшли з автобуса, люди продовжували вимагати від «беркутівців» показати посвідчення і зняти маски, щоби бачити їхні обличчя й ідентифікувати — як вони ідентифікують мітингувальників. Натомість «беркутівці» почали бити людей. Юра, як екс-міністр внутрішніх справ, став між людьми і «беркутівцями», щоб припинити кровопролиття. «Беркутівці» почали нещадно бити його по голові, кров лилася рікою. Розбили на обличчі окуляри. Він впав, знепритомнів…

Після «розмови» зі спецназом лікарі клініки «Борис» діагностували у Луценка закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, три підшкірні гематоми, наклали на голові шов завдовжки 3 см. Після доби перебування у реанімації медики перевели політика у звичайну палату. Там його вже встигли провідати лідер «УДАРу» Віталій Кличко, народні депутати Петро Порошенко, Юрій Стець (Луценко є хрещеним батьком його доньки Єви), співачка Руслана. У палату до «друга по нещастю» приходила і журналістка Тетяна Чорновол, яка у цій же клініці «відходить» від передноворічного побиття на бориспільській трасі.

У ВО «Майдан» дії «Беркута» розцінили як замах на вбивство опозиційного політика.

Конфлікт за участю Луценка виник після того, як активісти Автомайдану під Святошинським райвідділом міліції вимагали покарати винуватців жорстокого побиття пікетувальників під Святошинським райсудом. Цей суд засудив до 6 років ув’язнення трьох «васильківських терористів» — Володимира Шпару, Ігоря Мосійчука та Сергія Бевза. Їх звинуватили, що у 2011 році, під час відзначення Дня Незалежності, хотіли підірвати пам’ятник Леніну у Борисполі. Цих осіб назвали винними «у підготовці теракту та незаконному поводженні зі зброєю й вибуховими речовинами, а також у закликах до повалення конституційного ладу». Засуджені назвали ці звинувачення прокурорів і вердикт суду замовленням влади.

А тим часом…

На сайті bandosam.net оприлюднено інформацію про три тисячі співробітників правоохоронних органів, які мали відношення до побиття мирних громадян України в грудні 2013 року. Зазначено прізвища, імена та побатькові цих спецназівців, частково — дати народження та місця служби. Переважна частина цих осіб — з АРК Крим, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької областей.

Схожі новини