Передплата 2024 «Добрий господар»

Опозиція: "Справа проти Власенка є продовженням репресій в Україні"

  • 03.01.2014, 18:45
  • 989

Справа проти захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка є демонстрацією продовження політичних репресій. Про це йдеться у спільній заяві опозиційних лідерів Аренія Яценюка, Олега Тягнибока та Віталія Кличка.

Політики стверджують, що вже на стадії розгляду справи в суді були зафіксовані сейозні порушення закону.

"Зокрема, уперше в історії політичних процесів в Україні справу слухає незаконний склад суду: замість одного судді, як того вимагає закон, на розгляд призначено сталінську "трійку", завдання якій ставить напряму Адміністрація Президента", — йдеться в заяві.

На думку лідерів опозиційних фракцій, даний процес задуманий як удар по ув'язненій Юлій Тимошенко.

"Мета цього показового процесу — вчергове обмежити Юлію Тимошенко в праві на захист, на спілкування, на участь у політичному житті, на представництво у світі. Адже саме Сергій Власенко героїчно здійснював усі ці функції", — стверджують вони.

"Ми, лідери трьох опозиційних фракцій, вимагаємо від влади негайно припинити новий виток політичних репресій: закрити безпідставну, шиту білими нитками справу проти Власенка і не влаштовувати новорічні вистави у кишеньковому суді", — йдеться далі в заяві.

Також українські опозиційні політики звернулися до іноземних спостерігачів з проханням про допомогу.

"Ми звертаємося до наших партнерів в Європі і світі з проханням звернути увагу на кричуще порушення прав опозиції", — йдеться в документі.

Із заявою щодо справи Власенка виступила також Юлія Тимошенко.

"Сьогодні, 3 січня, проти мого захисника Сергія Власенка починається нове політичне судилище,- заявила Юлія Тимошенко. — Його хочуть, як і мене, як і інших політв’язнів України, кинути за грати. Янукович заспокоїться тільки тоді, коли його політичні опоненти будуть або в екзилі, або за гратами. Працюють заради цього навіть у свята та у вихідні. Нас багато і у них немає часу навіть святкувати. Треба працювати — душити нескорених.

Політичний терор проти Сергія — це складова частина системної війни, яку Янукович оголосив Україні, її народу, її громадянському суспільству, її журналістам, її студентам, всім нам. Янукович VS Україна.

Не ми цю війну оголошували, ми просто всі як можемо захищаємося від духовного, морального та економічного приниження. Не ми цю війну оголошували, але ми не можемо її програти. І не програємо, якщо кожен буде стояти за кожного.

Я прошу лідерів громадянського суспільства, правозахисників, журналістів, опозицію, всіх небайдужих людей захистити Сергія Власенка, як зможете, як дозволяють вам сили.

Я особисто вивчила кожну літеру справи, яку проти нього намалювали. В ній немає жодного слова правди. Власне, як і у всіх інших політично замовлених наробках.

Я дякую Сергію за його мужність та стійкість. Він вже три роки витримує політичний терор, веде свою особисту боротьбу з режимом, допомагає боротися мені та всій нашій команді.

Тримайся, Сергію, перемога буде за Україною, а це означає за кожним з нас. А поки що вітаю з Новим роком, який розпочався з нових політичних репресій. Сподіваюсь, що він швидко завершиться для їх автора".