Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість відправити Сала у відставку, облрада забиратиме у нього повноваження

У вівторок, 17 грудня, знову збираються на пленарне засідання депутати Львівської обласної ради. На порядку денному — питання про позбавлення ОДА делегованих їй обласною радою двадцяти повноважень.

Як розповів “ВЗ” народний депутат від “Батьківщини” Роман Ілик, на розширеному засіданні Бюро Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» вирішили: звернутися до депутатів Львівської обласної ради ухвалити всі необхідні рішення щодо позбавлення Львівської облдержадміністрації делегованих їй повноважень та створення в правовому полі виконавчих комітетів (як в області загалом, так і на рівні окремих районів) — з делегуванням їм відповідних повноважень.

«Львівську ОДА очолює людина, біографія якої ідеально підходить до реалізації планів Януковича та уряду, — йдеться в заяві Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина». — Олег Сало, за прикладом Азарова, починає говорити, мовляв, якщо в ЛОДА заберуть делеговані повноваження, начебто «закриється» фінансування, «перекриється» казначейство. До відома Олега Сала: казначейство «перекривається» ще з початку 2013 року. Як по області загалом, так і в багатьох районах Львівщини були і є постійні проблеми із виплатами, у тому числі за захищеними статтями, які мають виплачуватися з держбюджету України».

Також, за словами Романа Ілика, бюро “Батьківщини” закликало облраду повторно розглянути питання про недовіру голові ЛОДА Олегу Салу. На минулому сесійному засіданні облрада так і не спромоглася це зробити двома третинами голосів.

Сам Сало на сесії присутнім не буде — у вівторок збирається з робочим візитом у Пустомитівський район...

Львівська обласна рада своїм рішенням делегувала окремі свої повноваження Львівській ОДА ще 16 червня 1998 року. З огляду на нинішню складну політичну ситуацію, вважають це помилкою, мовляв, такі повноваження лише підсилили президентську вертикаль. Які ж саме повноваження обласна рада планує перебрати? Повний їх перелік виклав на своїй сторінці у “Фейсбуці” депутат облради Олександр Ганущин. Детально їх вивчивши, можна дійти висновку, що вони не такі вже й значущі, а тим більше, не впливають на виплату пенсій і зарплат в області. Наприклад, це “підготовка і внесення на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку області, цільових програм з інших питань, а в місцях компактного проживання національних меншин — також програм їх національно-культурного розвитку”. Або ж, наприклад, “забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку Львівської області, ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів”, “затвердження маршрутів і графіків руху місцевого пасажирського транспорту”...

Коментар для «ВЗ»

Анатолій РОМАНЮК, політолог

Заява про перебирання повноважень має суто політичний формат. Вона показує, що депутати обласної ради не підтримують діяльність обласної виконавчої влади. Але забирання повноважень від ЛОДА передбачатиме, що обласна рада повинна взяти на себе відповідальність за виконання вказаних напрямів. Більш обґрунтованим було би забирання тих повноважень, які впливають на ефективність роботи області. Але повноваження, які перебираються, не настільки впливають на діяльність області, носять радше символічний характер. На мою думку, більш дієвою формою політичного протесту є право обласної ради двома третинами голосів висловити губернатору недовіру — аби президент мусив розглянути питання про його відставку. Це є та річ, яка відповідно до закону належить обласній раді і яка досить серйозна. Оскільки наголос робиться на тому, що облрада намагається забрати від ЛОДА делеговані повноваження, то, скоріш за все, депутати не можуть набрати двох третин голосів за проведення результативного голосування.

Схожі новини