Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Майдан заборонив Януковичу вступати у «Тайожний союз»

Понад 300 тисяч українців зібралися вчора на Майдані Незалежності України на третє за останні три тижні народне віче.

Назвали його «Днем гідності». Велелюдне і не проплачене (на відміну від альтернативного, провладного) зібрання вкотре засвідчило, що більшість українського народу готова виборювати, обстоювати свою свободу, не дозволить торгувати країною, як робить це нинішнє керівництво держави. На підтвердження цього недільний Майдан прийняв резолюцію, яка забороняє президенту Януковичу підписувати будь-які угоди про приєднання до Митного («тайожного») союзу. Як зауважив під оплески присутніх голова політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, у разі ігнорування цієї вимоги Янукович може залишатися у Москві… Інший документ народних зборів — про припинення політичних репресій, звільнення усіх політв’язнів.

Віче розпочалося загальним молебнем, в якому взяли участь представники всіх церков, зокрема УПЦ Московського патріархату, який раніше був обережним в оцінках Майдану. На підтримку українців, які захищають власну гідність, виступив президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, якого вважають одним з моральних авторитетів країни.

Як завжди, гострим букв виступ лідера громадянського руху «Третя українська республіка» Юрія Луценка. Основні тези його промови: Україна має повернутися до парламентсько-президентської форми правління, яка перенесла б центр прийняття рішень до Верховної Ради. На думку Луценка, у законодавчому органі слід утворити нову проукраїнську парламентську більшість, а «межигірський цар зі своїм золотим унітазом» має піти у відставку.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко засудив кроки влади щодо дестабілізації ситуації в країні, зокрема дії секретаря РНБОУ Андрія Клюєва, який, за його словами, причетний до побиття активістів Майдану у ніч з 29 на 30 листопада. «Рада нацбезпеки — це рада національної небезпеки», — сказав зі сцени Кличко і закликав президента позбутися такого члена своєї команди.

Керманич «Свободи» Олег Тягнибок озвучив нові вимоги Євромайдану: прийняття нового закону про вибори, дострокові перевибори парламенту, формування нового складу ЦВК. Тягнибок запропонував президенту Януковичу у вівторок відправити прем’єра Азарова у відставку. «Саме у вівторок (17 грудня), — сказав Тягнибок, — Азарову виповниться 65 років. Це пенсійний вік. Для Януковича це може бути вихід: добровільна відставка Азарова, нібито не під тиском Майдану, а у зв’язку із досягненням пенсійного віку. Квіти вручать, торт вручать, поцілують три рази і відправлять в далекий шлях…».

Попередивши президента про відповідальність у разі укладення зрадницьких угод, Арсеній Яценюк водночас заявив, що в опозиції повинен бути «холодний розум, сталеві нерви і гаряче серце» — бо тільки тоді буде можливість змінити владу, а відтак — змінити Україну.

З великим інтересом майданна аудиторія слухала виступи американських сенаторів Кріса Мерфі і Джона Маккейна. За словами Мерфі, США підтримують право українців вільно і демократично змінити свою долю. Своєю чергою, Маккейн сказав: «Ваша доля, яку ви шукаєте, лежить в об’єднаній Європі. Україна зробить Європу кращою, і Європа зробить Україну кращою». Маккейн висловився за те, щоб проти українських чиновників, які скомандували застосувати силу проти мирних демонстрантів, було вжито міжнародних санкцій. У відповідь Майдан скандував по-англійськи: «Дякуємо, Америко!».

«Наїзд» на активістів Майдану відбувався навіть у ті хвилини, коли тривало недільне віче. За інформацією «майданної» розвідки, СБУ видала ордер на арешт журналістки Тетяна Чорновіл, яка викриває злочинні оборудки влади. Громадську діячку звинувачують у «захопленні Київради», «машини прослушки» тощо. На знак протесту проти цього пресингу, кілька багатотисячних груп Майдану по закінченні віча пікетували офіси СБУ, МВС. Пікети прийшли і під будівлю ЦВК — з вимогою чесно підбивати підсумки недільних виборів у п’яти округах.

Як далі розвиватимуться події на Євромайдані і в Україні загалом, залежатиме від результатів поїздки Януковича до Москви 17 грудня. Щоб не допустити підписання сепаратних угод, опозиція закликала українців у вівторок прийти на Майдан, ще раз застерегти Януковича від злочинних дій і показати світові своє бажання жити в союзі з Європою.

Схожі новини