Передплата 2024 ВЗ

Київського Леніна розібрали на сувеніри

Відповідальність за повалення пам’ятника взяло на себе ВО «Свобода»

У неділю ввечері, після закінчення народного віча у Києві, невідомі особи з допомогою металевих тросів знесли пам’ятник комуністичному вождеві Володимиру Леніну, що неподалік Бесарабського ринку. На цьому місці він стояв від грудня 1946 року. Під час акції звучали гасла «Свобода» прийде — порядок наведе!», «Геть ката українського народу».

Після вчиненого виконавці “атентату” із пов’язками на обличчі втекли. Міліціонери, які стояли неподалік, у їхні дії не втручалися, — спокійно спостерігали. Багатотонна статуя Леніна із полірованого карельського кварциту (з нього у Москві виготовлено мавзолей Леніна) проламала гранітну плиту біля підніжжя. Рештки пам’ятника було розбито кувалдами на дрібні шматки. Прохожі розбирали їх на “історичні сувеніри” — наче шматки берлінської стіни, танцювали на уламках.

Деякі аналітики кажуть, що “розправу” над Леніним вчинили “тітушки”, щоб спровокувати силову відповідь влади, зокрема введення надзвичайного стану в країні. Як відомо, цю провокацію пробували вчинити ще тиждень тому, але “Беркут” оточив Леніна щільним кільцем. Цього разу до вождя був вільний доступ...

Думка з приводу

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

Вочевидь, у відповідь на повалення Леніна лідер Компартії Петро Симоненко попросить Путіна негайно ввести російські війська. Бо Янукович не зберіг вождя...

P. S. Народний депутат Ігор Мірошниченко заявив, що до руйнування пам’ятника Леніну причетне ВО «Свобода», Євромайдан до цього відношення не має.

Схожі новини