Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Австрійські люкси Львова оцінять, як панельки в Луганську?

Перед тим, як продати квартиру чи машину, доведеться зробити експертну оцінку «для сплати податків»

З 1 листопада набули чинності нові правила оцінки майна. Тепер перед тим як продати чи подарувати квартиру або машину, обов’язково треба зробити оцінку майна для сплати податків у спеціалізованих оцінювачів. Адже якщо ви щось продаєте, то отримуєте дохід, з якого треба сплатити податок. Без цієї оцінки нотаріуси не зможуть завірити угоди відчуження. Ці правила мали набути чинності ще з 1 серпня, однак через брак спеціалістів, які мають право проводити таку оцінку, справа затягнулася. Та чи достатньо таких оцінювачів зараз? І скільки коштуватиме така оцінка українцям?

Дізнатись, хто у вашому регіоні має право здійснювати оцінку, можна через Державний реєстр суб’єктів оціночної діяльності (СОП). Вводите на сайті назву свого регіону і маєте перелік суб’єктів оціночної діяльності разом з адресами та телефонами. Відповідно до цього реєстру на Львівщині понад дві сотні СОП. Частина з них має дозвіл на проведення оцінки нерухомості, частина — на оцінку машин та обладнання, частина — на оцінку колісних транспортних засобів тощо. “Наскільки мені відомо, спеціалізацію 1.8 (яка дає право оцінювати рухоме та нерухоме майно з метою оподаткування) у Львові мають лише три оцінювачі. Ми теж плануємо отримати цю спеціалізацію, — каже керівник ПП “Золота Арка” Ірина Яремко. — Є розмови, що з новими правилами вартість оцінки майна коштуватиме шалено дорого. Це неправда. Візьмемо для прикладу звичайну двокімнатну квартиру. Якщо досі експертна оцінка такої квартири коштувала 400-600 гривень, то тепер буде 500-600 гривень. Тобто подорожчання буде, але несуттєве. Однак у нових правилах є і недоліки. По-перше, досі для проведення оцінки наші експерти виїжджали на об’єкт, самі робили фото. Тепер відповідальність за подачу достовірної інформації несе замовник. Тобто експерт на місце не виїжджає, йому подають необхідні документи і фото. А тепер уявіть. Я хочу продати квартиру. Що мені заважає спуститись до сусіда, сфотографувати його квартиру і подати оцінювачу ці фото? Другий нюанс — тепер буде єдиний реєстр експертних оцінок. З одного боку це добре, адже буде зрозуміло, скільки трансакцій насправді проводиться на ринку. Але це суттєво продовжить термін виконання робіт. Зараз, коли ми подаємо дані у Київ, це затягує термін на один-три дні, адже треба, щоб дійшла черга. А коли вся Україна подаватиме дані експертних оцінок? Це може затягти процес і на тиждень”.

Та найбільше оцінювача непокоїть те, що тепер оцінка майна з метою оподаткування буде автоматизованою. Тобто оцінювачу буде достатньо внести дані у комп’ютерну систему, і він матиме результат. “Як можна за однаковим критерієм оцінювати нерухомість Луганська і Львова, де, окрім панельних будинків, є польська, австрійська забудова? Панельний будинок і австрійський “люкс” взагалі не можна порівнювати, — каже Ірина Яремко. — Досі, коли ми визначали вартість квартири, порівнювали її з цінами на аналогічне житло. При цьому велике значення має район, де ця нерухомість розміщена. Якщо це Рясне, то порівнюємо з аналогічними квартирами у Рясному. Усі експерти довго вчились визначати вартість нерухомості, враховувати особливості району, архітектури, а тепер все це виявилось непотрібним. Не уявляю, як можна цей процес зробити універсальним для всієї України?”.