Передплата 2024 «Добра кухня»

В арешті Маркова приватний інтерес Януковича збігся з державним…

Старожилів української політики здивували «репресивні» дії нинішньої влади щодо колишнього народного депутата від Партії регіонів Ігоря Маркова (на фото). У нього не тільки через суди відібрали мандат члена парламенту, а й демонстративно заарештували і в кайданках з рідної Одеси відправили до Києва. Посадили у СІЗО на два місяці. Чим і кому не вгодив цей одіозний політик?

Марков є лідером прокремлівської партії «Родіна», свою виборчу кампанію побудував на відверто проросійських гаслах, ратував за входження України у Митний союз, виступав за надання російській статусу другої державної мови. Його називали агентом Москви (і Марков не ображався за це означення). Одеський українофоб не переносив «помаранчевих». Усім цим Марков влаштовував партію влади. Тому там до пори до часу закривали очі на грішки його молодості — як-от участь в організованих злочинних угрупованнях (носив клички «Марадона», «Челентано»), побиття політичних опонентів, підозріле походження його бізнесу, а також сумнівні методи виборчої перемоги.

Марков увійшов у фракцію Партії регіонів, солідарно голосував з Чечетовим і його соратниками. Але у певний момент почав, що називається, показувати зуби, огризатися. Це сталося після того, як чинний президент змінив геополітичний вектор, з Митного союзу переорієнтувався на європейську інтеграцію. Зміна курсу обурила «агента впливу Маркова». Він не раз заявляв, що Янукович зрадив виборців Півдня і Сходу. Відмовлявся підтримувати у Верховній Раді євроінтеграційні закони, заявив, що у 2015 році висуне свою кандидатуру у президенти.

Усе це не сподобалося господареві Банкової, Янукович не звик, щоб йому хтось перечив. Усю силу президентського гніву Марков відчув, коли на нього почали «рити компромат». Міліція раптом встановила, що на одеському окрузі, де переміг Марков, позначки у кількох тисячах бюлетенів було проставлено симпатичним чорнилом (яке через певний час зникає). Маркову інкримінували фальсифікацію. Результати виборів скасували, спікер Володимир Рибак позбавив Маркова мандата, розпорядився не впускати його у сесійну залу, не нараховувати йому зарплату.

Після цього ображений екс-нардеп дозволив собі «надмірні вольності». Розповів про атмосферу страху і вірнопідданості, яка панує у фракції Партїі регіонів. Кілька різких реплік сказав і на адресу президента. Як потім говорили його товариші-«регіонали», Марков допустив велику помилку, що перейшов на особистості…

Під кінець робочого дня у вівторок Маркова викликали в Одеське обласне управління міліції і заарештували. Звинуватили у хуліганстві — рукоприкладстві під час протесту громадськості проти встановлення пам’ятника Катерині Другій ще у… 2007 році. На виручку арештанту кинулося півтисячі соратників, які намагалися завадити виїзду «воронка» зі своїм лідером. Після кийків «Беркуту» захисники Маркова відступили. Самого його першим ранковим авіарейсом під посиленим конвоєм доставили у столицю. Перед тим Марков встиг сказати на телекамери про «банду донецьких», про «урку», про «уголовника», який пішов на «бєспрєдєл». Чим, здається, ще більше ускладнив свою долю.

Юрій ЛУЦЕНКО, екс-міністр внутрішніх справ

Прикол подій навколо Маркова, більш відомого як лідер ОЗУ «Марадона», в тому, що зараз підконтрольні «регіоналам» силовики висувають йому те ж звинувачення, яке у 2009-му висував я на посаді глави МВС. Тоді його зі скандалом скасувала проянуковицька прокуратура. Мені особисто дзвонив депутат ПР Сивкович і попереджав, що не допустить арешту Маркова, який ховався від допиту на його дачі. Потім «Марадону» вивезли в Придністров’я на авто з депутатськими номерами під прикриттям нардепа КПУ Царькова. У 2009-му розшук і привід в міліцію потрібного ПР авторитета прокурори скасували, а справу похоронили під сукном в ГПУ.

Що ж змінилося у Партії регіонів? Нічого. Вона була і залишається партією, що регулярно проводить в депутати кримінальних авторитетів. І це для неї норма, поки ці авторитети визнають правила ПР. Інакше — їм «дають по ушам».

Ну що ж, в боротьбі фракції холєри з групою чуми я вітаю власне результативність самопожирання.

Віктор БАЛОГА, народний депутат (позафракційний)

Ситуація з Марковим нагадує випадок, якби Гітлера в період Другої світової заарештували за порушення правил переходу вулиці… Як на мене, посягання на основи української державності — річ набагато серйозніша, ніж хуліганство. Але таку діяльність, за яку він реально може і повинен понести справедливу відповідальність, весь час у Партії регіонів лише вітали. Таких, як Марков, у них повно. Але поки вони потрібні владі — їх не чіпають.

Олександр ЄФРЕМОВ, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді

У нас вже є порочна практика: коли затримують якусь людину, яка претендує на звання політика, одразу починаються розмови про те, що він — борець із режимом. Той факт, що правоохоронці затримують колишнього провладного депутата, свідчить про побудову правової держави.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

За арештом Маркова стоїть прагнення Януковича показати, зокрема Росії, що він є «господарем України» і довести, що не потерпить «підривної діяльності». Цим рішенням Янукович демонструє всім політикам в Україні, що орієнтування на зовнішні сили їх не врятує. Цим рішенням президент утверджує особисту владу.

Марков давно співпрацював з Кремлем, вчиняв дрібні і крупні провокації проти української держави. Те, що не робив раніше Ющенко, який мав покарати Маркова за це, робить тепер Янукович. Він робить це, виходячи з приватних інтересів, доводить, що є «крутим», що не потерпить до себе зневажливого ставлення. Тут власний інтерес Януковича збігається з державним.