Передплата 2024 «Добрий господар»

«Тимошенко не погодиться бути політичною пенсіонеркою»

Експерти упевнені: заради свого звільнення з в’язниці колишній прем’єр не піде на світоглядний компроміс з владою

В українському політикумі тільки й розмов про Асоціацію з Євросоюзом і перспективи звільнення з тюрми екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Більшість експертів переконана: до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, де офіційний Київ розраховує підписати угоду з ЄС, колишній главу уряду має покинути харківську в’язницю і виїхати лікуватися за кордон. Такий жест доброї волі був би позитивним тлом для укладення історично важливої угоди у столиці Литви. Народний депутат від «Батьківщини» Арсен Аваков навіть уклав такий собі «календарний план здорового глузду». Згідно з його розрахунками, до 30 вересня, коли перед Євросоюзом звітуватиме місія Кокса-Кваснєвського, екс-прем’єр Юлія Тимошенко покине стіни харківської в’язниці чи лікарні «Укрзалізниці». Наскільки реальним є такий варіант? Про це кореспондент «Високого Замку» розпитував політтехнолога, віце-президента Української PR-Ліги Олега Медведєва.

— Я думаю, що Арсен Аваков склав найоптимістичніший план з усіх можливих. У мене більше песимізму. Поки що не бачу жодних ознак, які свідчили би про те, що Віктор Янукович має намір в якийсь спосіб звільнити Тимошенко до вільнюського саміту.

— Подейкують, що у перші дві декади вересня народні депутати парафують щось на кшталт українсько-німецької міждержавної угоди, яка передбачатиме лікування наших в’язнів за кордоном. Це начебто і відчинить для ЮВТ двері берлінської клініки «Шаріте»?

— Для того, щоб парламентарії могли ратифікувати якусь угоду, її спочатку має хтось укласти. Насамперед повинна з’явитися політична воля у людини, яка називається «президент України». Він має дати відповідні вказівки по своїй виконавчій вертикалі. Якщо таку волю буде проявлено і міждержавну угоду підпишуть, то немає жодних сумнівів у тому, що провладна фракція у Верховній Раді отримає команду ратифікувати цей документ. Безумовно, підтримає його і опозиція.

— Експерти прогнозували, що головною умовою, за якої Янукович погодиться на еміграцію-лікування Тимошенко за кордон, є припинення нею активної політичної діяльності, відхід на політичну пенсію — принаймні до 2015 року. Тимошенко може прийняти такі вимоги?

— На мій погляд, це виключено. Якби у Тимошенко були плани стати політичною пенсіонеркою, вона на якісь компроміси з владою пішла би ще до того, як опинилася у в’язниці. Не уявляю собі Юлії Володимирівни у ролі відставного політика. І взагалі було б дивно, якби людина, яку Україна визнає лідером опозиції, з якою значна частина країни пов’язує свої останні надії на позитивні зміни, раптом, ні сіло ні впало, виявила бажання відійти від справ, якими довгі роки жила.

— У деяких ЗМІ звучала думка, що через безпрецедентно жорсткий тиск Росії на Україну, який відбувається в останні кілька тижнів, Європа збирається піти українській владі на нові поступки і не ставити умовою підписання Угоди про асоціацію звільнення Тимошенко з тюрми? Чи готовий Євросоюз в ім’я вирішення глобального геополітичного завдання заплющити очі на справу Тимошенко?

— Мені відома така точка зору. Але у мене немає інформації, яка дозволяє зробити висновок про те, наскільки Євросоюз, радше, керівники провідних країн ЄС, готові цю точку зору розділяти. Можливо, це точка зору, яка поширюється з України і має на меті вплинути на позицію країн Євросоюзу. Очевидно, що атака з боку Росії так чи інакше збільшує «капіталізацію» Януковича в очах керівників ЄС. Принаймні, думаю, у тому впевнений особисто Янукович. Звичайно, ця тема вплине певним чином на настрої в Євросоюзі. Але не впевнений, що це буде настільки радикальний вплив, як дехто прогнозує. Дотримання загальноприйнятих людських цінностей для Євросоюзу є принциповою річчю. Для ЄС є моменти, коли, як кажуть, торг недоречний. Тому неправильно вважати, що під тиском Росії Європа готова закрити очі на деякі непривабливі речі в Україні, нічого не бачити, не чути і не відчувати…

Схожі новини