Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Тиранічні» зошити мають локальний попит

На Донеччині до компанії паперових Леніна та Сталіна приєдналися маршал Жуков та Петро I

На ринках Донецька уже другий рік продають зошити із зображеннями диктаторів. Серія “Гламурні тирани” включає такі “знакові” постаті: Йосиф Сталін, Володимир Ленін, Мао Цзедун, Фідель Кастро... Цьогоріч до цієї “компанії” приєдналися Петро I та маршал Радянського Союзу Георгій Жуков.

У вихідних ДАНИХ “тиранічної продукції” вказано, що зошити «виготовлені на замовлення і під контролем російського ТОВ «Альт» у видавництві ТОВ «Полісвіт» у Дніпропетровську».

Кореспондент “ВЗ” поцікавилась у виробника особливостями попиту на цей продукт.

“Зошити із зображенням Володимира Леніна та Йосифа Сталіна реалізуємо уже другий рік поспіль, — розповідає “Високому Замку” комерційний директор компанії “ТОП”, яка є ексклюзивним дистриб’ютором дніпропетровського ТОВ “Полісвіт”, Сергій Олейников. — Така продукція користується попитом, особливо серед старшокласників. Якихось досліджень з приводу цього ми не робили, учнів-покупців не опитували. Попри це, продукція є популярною, тож цього року випускаємо обкладинки зошитів із зображеннями маршала Георгія Жукова та Петра I”.

Після цієї розмови журналіст “ВЗ” провела “рейд” крамницями шкільного приладдя, поцікавилась, які зошити продають у Львові.

Мода на популярних мультгероїв та яскраві обкладинки відійшла у минуле.

Продавці кажуть, що не на яскраві обкладинки звертають покупці увагу, а на дешевизну.

«У мене здебільшого обкладинки зошитів із зображенням квітів, природи, пейзажів, ну, ще трохи машинок є, — розповідає продавець шкільного приладдя пані Галина. — Батьки та діти найчастіше купують зошити із зображенням звірів. Інколи хлопчики ще просять батьків, щоб на обкладинці були автівки...».

Дванадцятирічна Ірина пояснила, що нині серед школярів не модно, якщо обкладинка зошита майорить зображеннями популярних героїв, кіноакторів чи просто яскравими барвами. Що простіше — то краще.

Дівчинку підтримує продавчиня Марія: «То раніше хвалилися яскравими, гарними зошитами. Тепер же у дітей усі ті планшети-гаджети, де ж зошитам з ними конкурувати?»

І про ціни. 12-аркушний зошит можна придбати за одну гривню, 64-сторінковий зшиток уже за 4 гривні 60 копійок. Товстезні зошити на 96, 180 та 240 аркушів, переплетені та поділені на сектори, коштують 24-36 гривень, але на них попит невеликий.

Олександр УДОД, директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти

і науки, молоді та спорту України

В Україні немає відповідних регламентуючих документів, на основі яких Міністерство освіти змогло б здійснювати контроль такого виду поліграфічної продукції, як зошити. Те, що зошити із зображеннями Сталіна чи Леніна купують, це радше питання смаку та виховання.