Передплата 2024 «Добрий господар»

Райцентри Львівщини – на межі банкрутства?

Великі підприємства стали платити менше податку з доходів фізичних осіб. Отже, вони або скоротили людей, або знизили їм зарплату

Кажуть, проблеми малої фірми — це проблеми її власника, проблеми великого підприємництва — це проблеми місцевої громади. Особливо, коли таке підприємство — єдине на все місто. Не дивно, що минулого тижня на колегії Львівської обласної ради відбувся “розбір польотів” — адже відразу кільканадцять великих підприємств області скоротили сплату податку з доходів фізичних осіб. Цей податок — основне джерело наповнення місцевого бюджету.

Податок з доходів фізичних осіб напряму залежить від зарплати працівників. Якщо його менше, отже, або зменшились зарплати, або зменшилась кількість працівників, або людям перестали платити зарплату вчасно.

“Не можна сказати, що надходження податку з доходів фізичних осіб скоротились в цілому по області. Скоротилась сплата податку по окремих великих підприємствах, а через це страждають бюджети деяких міст області, — пояснив “ВЗ” заступник директора департаменту фінансів Львівської ОДА Іван Нос. — Плачевна ситуація з наповненням бюджету Дрогобича, Борислава, критична — у Самборі. Скорочення сплати податку з доходів фізичних осіб відбувається з різних причин. Скажімо, завод “Леоні”, що у Стрию, працює лише на експорт (завод виготовляє кабельні мережі для автомобілів. — Авт.). Оскільки в Європі криза, виробництво автомобілів скоротилось, впав попит на продукцію “Леоні”. На заводі змушені були скоротити чисельність працівників. Через зменшення виробітку знизились і зарплати. Тому і обсяги від ПДФО впали. Дрогобицький НПК “Галичина” простоював через брак сировини. Є проблеми і на стрийському Вагоноремонтному”...

За словами Івана Носа, зменшили сплату ПДФО також компанії «Лендком», «Корпорація КРТ», ЛАЗ, компанія «Ензим», шахта «Надія», ДП «Львіввугілля». Аби якось вирішити проблеми з дефіцитом місцевих бюджетів, ЛОДА звернулась в Кабмін по допомогу. В будь-якому випадку місцевим бюджетам доведеться оптимізувати витрати. “Гроші на захищені статті, тобто зарплати та соціальні видатки, будуть. Натомість головам міст економити доведеться на благоустрою, господарці. Стан доріг від податку з доходів фізичних осіб не залежить — гроші на ремонт доріг надходять від першої реєстрації транспортного засобу, акцизу на пальне”, — каже чиновник.

Тим часом у податковій кажуть, що проблеми з наповненням місцевих бюджетів не були б такими катастрофічними, якби міські чи районні ради приймали реалістичні бюджети і вписували дані, які є, а не які їм хочеться. “Вони рахують дохідну частину, відштовхуючись від ідеальної картинки — зарплата зросте щонайменше на 10%, кількість робочих місць також збільшиться на кілька тисяч. Хоча наперед відомо, що не зросте і не збільшиться. Але потім починається паніка, що не виконується дохідна частина, податкова не виконує плани”, — пояснили «ВЗ» в податковій інспекції.

Коментар

Ігор ЧУДІЙОВИЧ, міський голова Червонограда

Не можу сказати, що ситуація з наповненням бюджету Червонограда критична, оскільки лише три шахти сплачують податок з доходу фізичних осіб до міського бюджету. Це приблизно 35% доходів бюджету міста. Сокальський район страждає більше, оскільки він більше залежний від роботи вугільної галузі. Відколи приватизували “Західенерго”, шахти нашого регіону мають проблеми зі збутом вугілля, вони простоюють, тож є проблеми з виплатою зарплати. Деякі шахти мають заборгованість зі сплати податку з доходів фізичних осіб, яка тягнеться уже чотири роки. Якби погасили цю заборгованість, місто могло б вирішити чимало своїх проблем. Однак сподіватись на те, що ці кошти виплатять, марно. Тому шукаємо інші джерела наповнення місцевого бюджету.