Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нардеп Канівець не проти повернутися у «Батьківщину». Його там чекають не всі…

Колишні соратники кажуть, що повернення в опозицію «тушки» створило б небезпечний прецедент

Штиль у політичному морі, викликаний канікулами парламентаріїв, порушила новина про готовність народного депутата Олега Канівця (від 4 квітня — позафракційного) — заново влитися в опозиційну «Батьківщину». Своє бажання зробити крок назад представник Стрийщини-Жидачівщини у Верховній Раді, якого охрестили черговою «тушкою», пояснив тим, що президія політради партії 17 липня звільнила від обов’язків свого куратора на Львівщині народного депутата Віктора Швеця, який начебто постійно цькував Канівця, вів агітацію проти нього під час виборчої кампанії і після неї. Відтак, вважає Канівець, тепер зникли причини, які змусили його покинути фракцію…

Своє КВІТНЕВЕ РІШЕННЯ про вихід з парламентського осередку «Батьківщини» Олег Канівець пояснював тим, що керівництво фракції ніяк не реагує на брудні випади Швеця проти нього. Щоправда, через чотири дні після цієї заяви уже позафракційний Канівець написав на ім’я Арсенія Яценюка іншу. У ній зазначив: «… У разі зупинення деструктивної діяльності проти мене народного депутата Швеця В.Д. на моєму виборчому окрузі, закриття його громадської приймальні, а також закріплення його за будь-яким округом за межами Львівщини відкличу свою заяву від 3.04.2013 про вихід з фракції ВО «Батьківщина».

Новим куратором «Батьківщини» на Львівщині став захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко, недавно позбавлений депутатського мандата Сергій Власенко (свого часу жив у Львові, закінчував тут юрфак університету ім. І. Франка). До Канівця жодної особистої неприязні він не має, але і якихось симпатій — теж. На запитання, що думає про повернення Канівця у фракцію, Власенко відповів так: «… Пан Канівець залишив фракцію зі штучних причин і зрадив своїх виборців. Я б не рекомендував його брати назад».

Так думає і багато хто з членів фракції «Батьківщина», зокрема представники Львівщини.

ОЛЕГ КАНІВЕЦЬ, народний депутат (позафракційний)

— Чи зверталися ви до голови політ-ради «Батьківщина» Арсенія Яценюка з усним проханням про своє повернення у фракцію?

— Новина про моє повернення справді стала резонансною, але я не планував привернути до себе увагу. Декілька інтернет-ресурсів передзвонили за коментарем щодо того, як планую діяти після того, як змінився куратор Львівщини. Я сказав, що усунуто перешкоду, особистісний конфлікт — тому готовий повернутися у фракцію «Батьківщина».

Мав розмову щодо цього з Анатолієм Гриценком. Він схвалив моє рішення. Порадив дочекатися нового політичного сезону — початку вересня, а вже тоді робити організаційні кроки — написання заяви тощо. Оскільки більша частина моїх вимог, про які говорив раніше, виконана, не бачу перепон для того, щоб повернутися. А от якою буде позиція керівництва фракції, не знаю.

— Думка з цього приводу колег-однофракційників вам відома?

— Ні з ким з них, крім Гриценка, на цю тему ще не розмовляв. Ніхто мені не телефонував, а сам я не бачу необхідності з’ясовувати позицію кожного. На все свій час. Але можу сказати: після виходу з фракції колеги насторожено поставилися до мене. Минув час, я заявив, що не входитиму у провладну більшість, що і надалі залишатимуся опозиційним, що голосуватиму разом з «Батьківщиною». Все це виконую. Тому ставлення до мене стало якщо не таким, яке було після виборів, то близьким до цього.

— На початку червня ви відзначали 50-річний ювілей. Чи запрошували тоді на гостину своїх колишніх політичних соратників? Хто з них приходив вітати?

— Я не робив гучної забави. Була невеличка вечеря, на яку запросив колег з фракції. Були Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Василь Пазиняк, Степан Кубів. Мали бути й інші, але не прийшли через велику нараду у «Фронті Змін», яка того дня тривала до 12-ї ночі. Руки мені потиснули колеги з Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини. Було все гаразд...

Роман ІЛИК, народний депутат, голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина»

— Інформація у ЗМІ про «усунення» Віктора Швеця трохи не відповідає дійсності. Він закріплений за Львівською областю як народний депутат, і цього рішення ніхто не відміняв. Правда і те, що куратором Львівщини від президії політради призначено Сергія Власенка. Ми вітаємо таку ініціативу.

А щодо Олега Канівця. Оцінку кожному політикові, його діям, крокам дають насамперед виборці. Особисто для мене найважливішим критерієм у політиці є послідовність, незмінність позиції — незалежно від будь-яких обставин, що виникли. Чи можна у майбутньому довіряти політикові, який порушив присягу через свої особисті амбіції? Питання риторичне. Зрештою, наше основне завдання сьогодні — реалізувати об’єднавчі принципи, проголошені на з’їзді «Батьківщини», а не коментувати дії ображених політиків. Парламент — це не дитячий садочок…

— Чи знаєте ви настрої у фракції щодо бажання Олега Канівця?

— Як на мене, повернення Канівця у фракцію «Батьківщина» може на майбутнє закласти небезпечний прецедент.

Схожі новини