Передплата 2024 «Добрий господар»

Структура розбрату

Депутати-«свободівці» «шиють» меру Львова Андрію Садовому «службове недбальство»

Депутати Львівської міської ради проголосували на сесії за нову структуру виконавчих органів. Вона передбачає ліквідацію департаментів, зменшення штату з 1325 до 1200 осіб (що зекономить бюджетні гроші), запровадження персональної відповідальності заступників мера за підписані документи, виконані рішення. Питання мусолиться в стінах ратуші давно. Нагадаємо, на одній із попередніх сесій міський голова Львова Андрій Садовий виніс на розгляд ухвалу щодо нової структури, та міські обранці проголосували зі своїми правками, які знівелювали суть вимог мера. Андрій Садовий ветував документ, депутати подолали вето. Фактично залишилася чинною стара структура. Тепер депутати знову підняли на сесії питання, бо їм не терпілося ліквідувати департаменти як непотрібну ланку.

На початку засідання голова фракції ВО “Свобода” Маркіян Лопачак звернувся із запитом до прокуратури Львова, вимагаючи провести досудове розслідування, мовляв, у діях мера Львова є ознаки кримінального правопорушення за статтею “службове недбальство”. Пан Лопачак обурився, що Андрій Садовий не поспішає виконувати ухвалу, яку прийняли депутати щодо кадрових змін у мерії.

“Міський голова був зобов’язаний ще на початку каденції внести на затвердження ради структуру, — каже пан Лопачак. — Майже два роки саботував розгляд питання. Чинна структура передбачає дублювання підписів і повноважень, створює сприятливий ґрунт для корупційних діянь, уникнення відповідальності. Нас це не влаш­товує!”.

Депутат від “Свободи” обурювався, що чинна структура у Львівській міськ­раді не відповідає постанові Кабміну щодо оптимізації штату. Маркіян Лопачак звернувся до секретаря ради Василя Павлюка (на фото зліва), щоб за його запит щодо структури проголосували на початку сесії. Пан Павлюк погодився, мовляв, голова фракції просить... Зазвичай у міськраді запити ставлять на голосування наприкінці сесії. Це передбачено в регламенті. Згодом депутатська більшість “з голосу” внесла питання структури у порядок денний, а ось затвердження складу виконкому відклали у довгий ящик.

Як пояснив “ВЗ” депутат Любомир Мельничук, на сесії проголосували за структуру, яку раніше виніс на розгляд Андрій Садовий, але з поправками від “Свободи”. Посада “Секретар ради” залишається без статусу першого заступника, адже раніше “свободівці” наполягали на цьому. Після критики експертів передумали, мовляв, навіщо скандал. Як пояснив пан Мельничук, Василь Павлюк не мав виконувати функції першого заступника, його повноваження залишилися тими, що раніше.

Андрій Садовий не приховував на брифінгу свого шоку щодо конфлікту з депутатами за структуру та виконком: “Депутати вчинили неправомірно! Питання внесення змін до структури — компетенція міського голови. Це прописано у законодавстві. За це повинно бути покарання. Думаю, правоохоронні органи дослідять цей факт, будуть висновки. Чому п’ятий раз поспіль переноситься голосування щодо змін до виконкому? Більше року на посаді працює новий начальник міліції — пан Зюбаненко, а у виконкомі — пан Броневицький. Це аномальна робота, коли на виконкомі не можемо оперативно вирішити певні питання”.

Як розповіла “ВЗ” прес-секретар міського голови Львова Христина Процак, юридичне управління буде рекомендувати меру ветувати прийняту ухвалу про кадрові зміни виконавчих органів. Згідно із законодавством, мер має п’ять днів на прийняття рішення: підписувати документ чи накладати вето. “Андрій Садовий спершу повинен ознайомитись з ухвалою, оскільки проект документа був представлений безпосередньо під час сесійного засідання. Ніхто до того часу такої ухвали не бачив, не візував, на колегії такого проекту ухвали також не розглядалось”, — підкреслила Христина Процак.

Депутати кинули в город Андрія Садового ще один камінь. Звинуватили мера Львова в тому, що не вносить у порядок денний проекти ухвал, які мають необхідні підписи, натомість пропихає “ліві”. Любомир Мельничук зазначив, що питання порядку денного відрізняються від тих, які обговорювали під час колегії. Просить прокуратуру міста відреагувати на таке зловживання.

Віталій ЗАГАЙНИЙ, експерт з питань місцевого самоврядування, заступник голови Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Нелогічно ліквідовувати департаменти, бо вони набувають популярності у меріях різних міст. Наприклад, нещодавно Львівська ОДА запровадила їх. Відверто скажу: ухвала про нову структуру ради, яку прийняли депутати Львівської міськ­ради, суперечить закону. Документ на розгляд виносить мер, а депутати погоджують його або ні. Головною посадовою особою в мерії є міський голова, який краще знає, якою має бути структура виконавчих органів. Можливо, ухвалу сесію відмінять у суді. Скорочення персоналу — дискусійне питання. Потрібно подивитися, кого саме скорочують. Департамент Євро-2012 виконав свою роботу, його можна ліквідувати.

Схожі новини