Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Заступникам на премії кошти у бюджеті є, а добровольцям Тероборони — немає»

Представник батальйону Територіальної оборони «Лев» оприлюднили відкритий лист на адресу мера Львова та депутатів Львівської міської ради

На фоні високих премій та зарплат першого заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, у Львові визрів неприємний конфлікт, де на представниках Територіальної оборони економлять бюджетні кошти. Представники батальйону «Лев» оприлюднили заяву про те, що міська влада не бачить сенсу усім виплачувати одноразову матеріальну допомогу з міського бюджету. На це немає коштів… Заступникам на премії гроші в бюджеті є, а добровольцям Тероборони — немає…

«З березня 2022 року добровольці батальйону Тероборони безоплатно, а часто за свої кошти, забезпечують безпеку міста, — йдеться у заяві батальйону Тероборони «Лев». — Ми, як добровольці, не отримуємо ні заробітної плати за свою працю, ні жодної фінансової допомоги від Львівської міської ради. В багатьох інших містах нашої країни виділяються кошти для матеріальної підтримки добровольців.

З початку осені минулого року мали ряд зустрічей з першим заступником міського голови, керуючою справами виконавчого комітету, головами депутатських фракцій та головою бюджетної комісії. Міський голова Андрій Садовий, голова фракції партії «ЄС» Петро Адамик та голова бюджетної комісії Наталя Шелестак особисто, запевнили нас, що подбають про добровольців та, що у бюджеті кошти є. Пообіцяли виплатити одноразову фінансову допомогу за 2022−2023 роки, кожному добровольцю, в залежності від строку перебування на службі. Також передбачити щомісячні виплати усім, хто залучений до виконання розпоряджень, бойових розпоряджень військового керівництва та тим, хто організовує і забезпечує виконання цих розпоряджень".

Представник батальйону «Лев» Роман Тузяк повідомив для «ВЗ», що у Ратуші затвердили на сесії програму підтримки батальйонів Тероборони, а згодом виконком ухвалив рішення про виплати. Зокрема, за кожен день служби на об'єктах критичної інфраструктури Тероборонівець мав би отримувати по 300 гривень. Також обіцяли виплатити з бюджету разову допомогу.

Згідно з попередніми домовленостями, поділ допомоги мав бути такий: тим, хто служить з березня 2022 року — гарантована допомога, а тим, хто приєднався пізніше — сума буде, але значно скромніша. Роман Тузяк чергує на Головному залізничному вокзалі. Інші його побратими беруть участь у вогневих групах, збивають «шахеди».

"У грудні ми подали весь необхідний пакет документів для отримання виплат за листопад 2023 року, однак жодної допомоги так і не надійшло, — йдеться у заяві батальйону «Лев». — 11 січня під час чергової зустрічі з першим заступником міського голови, керуючою справами виконавчого комітету та головою бюджетної комісії нам було озвучено, що одноразової виплати за 2022−2023 роки не буде. Всупереч раніше прийнятою ухвалою сесії, щомісячні виплати можуть отримувати лише ті добровольці, які залучені до роботи мобільних вогневих груп. Що є важливим, але далеко не єдиним напрямком нашої діяльності. Вважаємо дії чиновників та депутатів, стосовно добровольців деструктивними. Вимагаємо дотриматися раніше прийнятих рішень, не «ділити» добровольців на більш чи менш корисних та здійснити обіцяні виплати в повному обсязі".

Секретар депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Петро Адамик пояснив «ВЗ» ситуацію. Якщо доброволець Тероборони є представником громадської організації — коштів з бюджету за службу не отримає.

Пан Адамик повідомив, у бюджеті передбачена сума для представників Тероборони в сумі 300 мільйонів гривень. «Військова частина має зробити подання щодо людей, ми виділяємо субвенцію і їм оплачують, — продовжує розмову депутат. — Але на крайній нараді вирішили, що будемо оплачувати членам мобільним груп за чергування (хто збиває ворожі дрони). Представників, які чергують на об'єктах критичної інфраструктури забезпечимо матеріально-технічною допомогою — транспорт, бензин, при потребі РЕБи (враховуючи, що вони все організовували за власні кошти). Це була нарада і рішення комусь пішло, а комусь не пішло».

Схожі новини