Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Янукович пообіцяв Коморовському «вирішити проблему Тимошенко і Луценка»

Президент України Віктор Янукович «готовий виконати жести», пов’язані з долею екс-прем’єра Юлії Тимошенко і екс-глави МВС Юрія Луценка. Про це заявив президент Польщі Броніслав Коморовський (у центрі) після зустрічі з главами України Віктором Януковичем та Словаччини Іваном Ґашпаровичем у польському місті Вісла. Янукович відвідав Польщу з дводенним візитом.

За СЛОВАМИ Коморовського, Янукович на саміті ЄС-Україна представить пакет реформ у галузі правосуддя, які стануть відповіддю на побажання ЄС у цій сфері. Коморовський додав, що Польща підтримує цей процес, хоча розуміє його труднощі. Ґашпарович пообіцяв Україні допомогу в підписанні Угоди про асоціацію, але за умови виконання Києвом умов ЄС, що стосуються перш за все судової системи.

«Щодо болючого питання Тимошенко і Луценка, то хочу підтвердити, що ми добре розуміємо, що це питання має вирішитися у юридично-правовій площині. В Україні розуміють складнощі цього питання, які існують з точки зору ЄС. Поділяючи їхню тривогу, розуміємо, що досягнення компромісів і пошук рішення — одне з питань, які слід вирішити найближчим часом», — сказав Янукович. Перед цим Коморовський сказав: «Хоча умови щодо Угоди про асоціацію узгоджені, аби підписати їх, Україна має виконати ряд жестів, які переконають західний світ, зокрема Польщу, що дії Києва насправді направлені на Захід. І не лише в економічному та політичному планах, але і ментальному, пов’язаному з демократичним звичаєм».

«Коморовський разом із словацьким колегою хотіли переконати Януковича, аби перед зустріччю Україна-ЄС у Вільнюсі Київ показав своє бажання, визначеність і волю», — пише польська газета Rzeczpospolita. «Хочемо допомогти Україні в досягненні важливого фінального ефекту, яким було би підписання і ратифікація потім Угоди про асоціацію у Вільнюсі», — сказав після зустрічі з Януковичем Коморовський. «Нам залежить, аби Украї-на підписала цю Угоду, бо, якщо цього не станеться, то станеться замороження переговорів на тривалий період», —- сказав Ґашпарович. «Маємо спільну ціль: допровадити Україну до затвердження Угоди і членства в ЄС. Розбіжності у поглядах України і ЄС — справа нормальна, бо дорога до Євросоюзу — складна», — відповів на це Янукович.

«Україна також шукатиме модель спів-праці з Митним союзом, у рамках міжнародних зобов’язань, і СОТ, не порушуючи наші міжнародні обов’язки. Щодо Росії, то вона є великим торговельним партнером України, і ми завжди будемо з цим рахуватися. Наші дії завжди будуть спрямовані на спільне порозуміння з багатьох питань, які існують у наших відносинах між країнами», — не забув додати Янукович.

Схожі новини