Передплата 2024 «Добрий господар»

Андрій МАГЕРА: «Забравши у депутатів мандати, ВАСУ створив правовий тупик…»

Напередодні саміту «Україна – ЄС» вітчизняне правосуддя ошелешило світ рішенням Вищого адміністративного суду, який через три з половиною місяці після виборів до Верховної Ради позбавив мандатів народних депутатів Олександра Домбровського і Павла Балогу.

Павло Балога і Олександр Домбровський кажуть, що з ними розправилися по-шулерськи.

Домбровський заявив, що його наполегливо сватали у фракцію Партії регіонів, але він відмовлявся. Балога після нетривалого перебування від «регіоналів» пішов… Про новітнє парламентське рейдерство кореспондент «Високого Замку» розмовляв із заступником голови Центральної виборчої комісії Андрієм Магерою (на фото).

— Експерти кажуть про політичну складову у рішенні ВАСУ щодо Домбровського, Балоги.

— Не виключаю, що політична складова у цій справі може бути присутня... Натомість правової складової у цьому рішенні дуже і дуже мало.

— Тим не менш, судове рішення треба виконувати. В який спосіб і хто це робитиме?

— Якщо стати на позицію, що будь-яке судове рішення підлягає виконанню, в тому числі — завідомо незаконне, то можемо зайти у правовий тупик. Точно такий, який маємо у «справі Домбровського-Балоги». Якщо виконати це рішення ВАСУ, то треба буде порушити закон про вибори, Конституцію. Якщо ж дотримуватися закону і Конституції, то треба порушити рішення суду…

— Де мають шукати справедливості депутати, в яких суд відібрав мандати — в Україні, поза нею?

— Відповідно до закону, будь-яке рішення Вищого адмінсуду не підлягає оскарженню, є остаточним. Проте дозволяється його перегляд — за винятковими і в зв’язку з нововиявленими обставинами. Перегляд може відбутися на рівні Верховного суду України.

Серед міжнародних способів захисту — звернення до Європейського суду з прав людини. Там можуть з’ясувати, чи було порушено взяті Україною міжнародні зобов’язання в частині дотримання прав і свобод громадян, в частині забезпечення справедливого судочинства.

Ще один механізм — парламентський. Комітети з питань регламенту, державного будівництва і місцевого самоврядування здатні обговорити цю ситуацію.

— Ймовірна така колізія: рішення ВАСУ виконують, Домбровського і Балогу позбавляють депутатства, відбуваються нові вибори на Вінниччині і Закарпатті, але Євросуд поновлює екс-депутатів у їхніх політичних правах...

— Якщо рішення Євросуду буде на користь цих депутатів, то мала би бути порушена кримінальна справа щодо тих, хто був причетним до виникнення цієї ситуації. Говорити про повторні вибори безпредметно — бо підстав для їх проведення на основі рішення суду у законі не існує.

А тим часом…

Народний депутат Павло Балога разом з юристами готує позов до Європейського суду щодо позбавлення його депутатства, і на 100 відсотків упевнений, що його буде задоволено. «Європейський суд — наразі єдина інстанція, яка може встановити справедливість у цьому питанні, — заявив Балога. — Довіри до будь-якого з українських судів — чи то Конституційного, чи то Печерського, чи ще якогось — немає». Судова система перестала існувати як незалежна гілка влади, тому ми не будемо грати за правилами шулерів на їхній території».