Передплата 2024 «Добрий господар»

Структурна лихоманка у мерії

Фракція ВО «Свобода» внесла корективи у кадрові зміни, міський голова Львова Андрій Садовий наклав вето на ухвалу

Депутати Львівської міської ради прийняли на сесії нову структуру міської ради. Кадрове питання обговорювали в гарячих дискусіях понад півроку. Міський голова Андрій Садовий мав своє бачення структури, а депутати — своє. Згідно із законодавством, це питання у компетенції міського голови. Та депутати на сесії кардинально “відшліфували” проект документа, який запропонував Андрій Садовий. Замість 1250 працівників (це на 75 осіб менше, ніж працювало у ратуші минулих років), депутати урізали штат мерії ще на п’ять десятків осіб. Тепер штат налічує 1200 працівників. Департамент фінансової політики підпорядкували міському голові, юридичне управління не реорганізували у департамент... Про кадрові зміни у Львівській міській раді дізнавалася кореспондент “ВЗ”.

Андрій Садовий зазначив на сесії, що запропонована ним структура — це компромісний варіант, щоб робота у мерії була збалансованою. Він сказав, що не можна надто урізати штат, бо з ратуші останнім часом пішло багато фахівців. Також пан Садовий пропонує проводити атестацію працівників.

Депутати не погодилися надати управлінню контролю та аудиту статус юридичної особи та підпорядкувати його меру. Відділ кадрів реорганізували в управління кадрів. Тепер воно в підпорядкуванні керуючого справами виконкому. В управлінні “Секретаріат ради” поповнення — створили відділ конт­ролю за виконанням рішень Львівської міської ради. Там працюватиме 34 особи. Фактично депутати створили відділ, який перевірятиме, чи їхні ухвали виконуються. З такою ініціативою виступила депутатська більшість. Управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури департаменту Євро-2012 ліквідували (там працювало четверо осіб).

Департамент “Адміністрація міського голови” став управлінням. Керівник управління Андрій Москаленко зазначив “ВЗ”, що зміна формату не вплине на роботу структури.

У новій структурі міської ради з’явилася нова посада — заступник міського голови з питань розвитку. А департамент Євро-2012 перейменували у департамент розвитку. Новоспечена структура буде займатися організацією різних подій у місті, зокрема підготовкою до “Євробаскету-2015”, зимової Олімпіади-2022, міжнародних туристичних форумів та конференцій.

Депутати не погодилися створити управління IT-технологій.

Ключова зміна, на якій наполягла депутатська більшість, — функції першого заступника міського голови передали секретарю ради, “свободівцю” Василю Павлюку. Олег Синютка, який раніше був першим заступником, фактично втратив статус першого, працюватиме заступником. Як пояснив “ВЗ” Василь Павлюк, у Законі “Про місцеве самоврядування” передбачено, що секретар ради має статус першого заступника. Однак не всі міські голови цього дотримуються. “Наразі передчасно говорити, коли структурні зміни вступлять в дію, бо міський голова ветував ухвалу, справа зависне в судах”, — зазначив пан Павлюк.

Фракція ВО “Свобода” у Львівській міській раді, яка “зарубала” запропоновану структуру мера, має свою думку щодо кадрових ротацій. “Свободівці” кажуть, що 2009 року експерт міжнародної організації ЕСТІ Ален Гійо перевіряв діяльність адміністративної структури міста, був шокований роздутим управлінським апаратом. Вердикт фахівця такий: «Структура управління містом централізована. Влада належить міському голові та його першому заступнику. Потрібно децентралізувати процедуру ухвалення рішень, розподілити повноваження та відповідальність».

Але наступного дня після сесії Андрій Садовий таки наклав вето на ухвалу. Наразі діє стара структура міської ради. Згідно із законодавством, ухвалу про структурні зміни в ратуші розглядатимуть на наступній сесії (21 лютого).

Маркіян Лопачак, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді

В умовах кризи депутати не погодилися на збільшення кількості працівників мерії, а також на те, щоб 80% рішень ухвалював перший заступник міського голови. З нас цинічно насміхалися, бо запропонували підпорядкувати міському голові управління контролю і аудиту, яке контролює діяльність міського голови і призначених ним керівників.

Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління

Ухвала про нову структуру не відповідає Закону України «Про місцеве самоврядування» та рішенню Конституційного Суду України. Порушення в тому, що кадрове питання — в руках міського голови, а депутати розглядають питання лише за поданням мера.

Схожі новини