Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

М’ясний бунт

Продавці м’яса з львівського ринку «Привокзальний» оголосили страйк. Протестують проти «націнки» – одна гривня на кілограм.

Хоч зараз і піст, але у передсвятковий період багато хто запасається м’ясом наперед. Тож на львівських базарах зараз м’ясної продукції — на будь-який смак і гаманець. Тільки на ринку “Привокзальний” м’ясники вже третій день не торгують — оголосили страйк. Причина — чергові непорозуміння з адміністрацією ринку. Як заявляють торговці, адміністрація змушує їх платити гривню з кожного кілограма м’яса, який викладуть на прилавок.

Також, кажуть продавці, керівництво ринку збиратиме з них в середньому по 2 тисячі гривень на місяць — буцімто для того, щоб контролювати якість м’яса і ремонтувати торгові ряди. Відповідно, ціна м’яса, за їхніми підрахунками, “підскочить” до 100 гривень за кілограм. М’ясники “Привокзального” з початку тижня стоять за порожніми прилавками, розвісивши на м’ясних гачках банери: “Просимо підтримки, львів’яни!”, “Банду геть!”, “Страйк”, “Дайте нам працювати на нашій землі!”, “Нас примушують продавати м’ясо по 100 гривень!” та… співають колядки. Як кажуть бувалі продавці, за 25 років свого стажу таке бачать вперше.

Проте страждають від такої “політики” не тільки продавці, а й покупці, що здивовано проходять повз порожні прилавки. Адже у цьому районі, крім Привокзального ринку, купити свіжого м’яса майже нема де.

За словами покупців, у сусідньому супермаркеті «Скриня» його продають за значно завищеними цінами. Натомість на “Привокзальному”, який традиційно вважається одним із найдешевших у Львові, ціна за кілограм м’яса без кістки становить 40 грн., з кісткою — 35 (на інших львівських ринках кілограм телятини, наприклад, коштує приблизно 70-75 гривень).

“Нам з понеділка поставили нові умови — крім оплати оренди, ще оплату 1 грн. за кілограм м’яса, — каже продавець м’яса Василь Михайлевський. — Або виставляють умови, щоб ми брали їхнє м’ясо (адміністрації. — Авт.), яке вони невідомо звідки привозять, замість нашого власного, домашнього. Але куди подіти нашому населенню худобу? Натомість в адміністрації нам сказали, якщо ми не погодимося на їхнє м’ясо, то змушені будемо платити по 4 грн. за кілограм за власне”.

Продавці заявляють, що на такі умови не можуть піти. “Ця гривня — велике навантаження для нас, тому що ми її просто викидаємо, — каже продавець пані Ольга. — Усе, що ми заробимо, мусимо віддати. Коли ми пішли до адміністрації, нам сказали, що хочуть робити реконструкцію, і для цього їм потрібні такі гроші. А ще сказали — якщо не будете платити, ми з понеділка павільйон сирого м’яса закриємо на реконструкцію. По допомогу ми звернулися до міських депутатів, «Свобода» пообіцяла нам підтримку...”.

Окрім цього, продавці запевняють, що їм не видають на руки документів на оренду, за яку вони платять. “Чекаємо, щоб нам дали заробити на хліб, бо вони від нас забрали все, що могли, — обурюється продавець Галина Вихопень. — Вони нам поставили оренду, яку не платить жоден сільськогосподарський ринок, і вони ще хочуть забрати ту гривню з кілограма м’яса, яку ми маємо. Адміністрація хоче, щоб ми просто тихо розійшлися і працювали на них, як раби. Сказали — якщо ми не будемо працювати за їхньою угодою, яку вони нам запропонували, то можемо забирати речі і йти звідси”.

Проте м’ясники готові стояти до кінця. Кажуть: «Нехай тепер ідуть на наші умови, а не ми на їхні». За словами працівників ринку, це уже не перший такий випадок, коли адміністрація безпідставно здирає з них кошти. Так, минулого року з продавців збирали кошти буцімто на закупівлю нових холодильників...

Як розповів кореспонденту “ВЗ” начальник юридичного відділу ринку «Привокзальний» Юрій Магеровський, продавцям було запропоновано підписати угоду, згідно з якою встанов-люється плата — гривня за кілограм м’яса. “Ця плата в себе включає те, що Привокзальний ринок контро-люватиме якість м’яса, — від моменту, коли воно потрапляє на ринок, і до часу його реалізації споживачам, — каже юрист. — Це було викликано тим, що останнім часом до нас надійшов ряд приписів — з ветеринарної інспекції, з управління захисту прав споживачів, які попереджали Франківську райадміністрацію і висловлювали зауваження щодо якості м’яса. Тому ринок ініціював таку процедуру, щоб здійснювати контроль за якістю м’яса. Це також було викликано тим, що відсотків 60 м’яса, яке приносять на ринок, не проходить через ветеринарну лабораторію ринку. Продукція завозиться до того часу, як лабораторія відкриється (вона працює з 4-ї до 6-ї ранку), або провозиться таким чином, щоб потрапити в обхід лабораторії”.

Про те, що буде страйк, нас ніхто не попереджав. Але підприємці не продавали м’яса у понеділок і вівторок, 10-11 грудня. У понеділок керівництво ринку спілкувалося з цими торговцями. До якогось конкретного рішення, на жаль, станом на вівторок, 11 грудня, ще не дійшли. Ситуація така: на кожне торгове місце укладено угоди на його використання. Більшість людей, які взяли ці торгові місця, здають їх в оренду особам, основна маса яких і страйкує. Відповідно, самі страйкарі не мають з ринком жодних укладених договорів. Минулого тижня ми намагалися з’ясувати, чи мають ці люди відповідні документи, щоб здійснювати таку торгівлю. То відсотків 90 нам тільки повідомили свої прізвища, ім’я, по батькові і не надали ні медичної книжки, яка є обов’язковою, ні документів на якість продукції, ні угод з ринком.Наші заходи спрямовані на те, щоб залучити на ринок більше селян, які самостійно вирощують свою продукцію, а не перекупників. Бо ті люди, що страйкують, переважно перекуповують у селян продукцію, або закуповують в інших постачальників, і лише тоді продають на ринку. Якщо селянин сам вирощує худобу і має на це документи, з нього ніякої плати не беруть — ми хочемо селян, у першу чергу, заохотити торгувати на ринку. Селяни продаватимуть тільки ту кількість м’яса, яку вони вирощують, тобто якість буде високою, бо їхня продукція буде проходити через ветеринарну лабораторію.

Схожі новини