Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Високий Замок» обрав «Ілюзію влади»

Одна з найбільших мистецьких подій у творчому житті Львова – Осінній салон «Високий Замок» – вшістнадцяте завершилася у Палаці мистецтв.

Упродовж місяця відвідувачі виставки, яка розгорнулась на трьох поверхах, мали можливість побачити понад півтисячі робіт авторства 200 митців з різних куточків України та з- за кордону. Гості урочистого закриття Салону та митці, які подавали на огляд свої твори, чекали з нетерпінням не лише оголошення дипломантів міжнародної виставки, а й імені автора, що отримав симпатію «Видавничого Дому «Високий Замок», який є постійним багаторічним партнером виставки.

Традиційно на Осінньому салоні «Високий Замок» знайшлося місце не лише різнотематичному живопису, а й графіці, акварелям, скульптурі, кераміці та ткацтву. Поруч із маститими метрами була й молода генерація авторів, серед яких — і студенти мистецьких вузів. «Цього року вперше були обмеження щодо формату полотен — один бік повинен мати мінімум 80 см. Адже надходять багато маленьких робіт, які губляться на виставці, — розповідає кореспондентові «ВЗ» в.о. голови секції живопису Львівського відділення Національної спілки художників України Дмитро Гунц. — Через це деякі митці відмовилися брати участь. Вважаю, такі речі не повинні впливати на творчість. Салон вкотре демонструє “бідність” на скульптуру та декоративне мистецтво. Щороку його все менше і менше. Це найбільша біда, бо все¬таки Львівщина славилась своїм декоративно¬прикладним мистецтвом».

Компетентне журі Салону, серед якого — головний художник Палацу мистецтв та ідейний натхненник виставки Орест Скоп, заступник директора Палацу мистецтв Ольга Луковська, митці Петро Сипняк, Василь Ярич, Ігор Ковалевич, Сергій Міхновський, визначало п’ятнадцятьох дипломантів, які отримали спеціальні відзнаки. Дипломантами стали Уляна Ярошевич, Олексій Малік (Одеса), Євген Піцикевич, Олександр Коровай, Дмитро Величко (Одеса), Олег Павлик, Марина Ігнатьєва, Мар’ян Бесага, Василь Одрехівський, Олексій Косатий, Надія Мартиненко (Чернігів), Мирослав Бухер (Словаччина), Олег Дімов (Одеса), Ігор Башкатов (Запоріжжя).

Справжньою несподіванкою стала цьогорічна симпатія «Видавничого Дому «Високий Замок», який щорічно є партнером Салону. Адже зазвичай в око високозамківських поціновувачів мистецтва впадали саме картини. Цього року переможцем газетної номінації стала алегорична скульптура 24¬річного студента Львівської національної академії мистецтв Романа Домашича під назвою «Ілюзія влади». «Наш вибір навіяний останньою виборчою кампанією та політичними загостреннями, — каже головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк. — У наш час «золотих унітазів» звертаєш увагу на роботи небайдужих людей. Було багато цікавих пейзажів, натюрмортів, багато теплих, світлих кольорів… Але одразу приглянулася скульптура «Ілюзія влади». Це була, як кажуть, любов з першого погляду. Заімпонувало й те, що автор — молода людина, а його твір актуальний сьогодні як ніколи. Наша влада поводиться так, ніби думає, що прийшла назавжди. Але вічної влади не буває. І не одна історична епоха це довела».

Сам автор зовсім не очікував такої почесної відзнаки. Роман Домашич також отримав у подарунок передплату на «Високий Замок» на увесь наступний рік. «Моя скульптура — вияв протесту нашій владі, якої терпіти не можу», — сказав молодий скульптор.

Схожі новини