Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Комуністів врятує племінниця «регіонала»

Щоб не залишитися у новому парламенті безпритульними, компартійці «породичаються» із самовисуванкою Калетник

Як не намагаються комуністи зображати покер¬фейс у відповідь на заяви про те, що у новообраній Верховній Раді можуть залишитися без фракції, та над ризиком призадумалися. Вже й страховкою запаслися на випадок, якщо регламентні норми про формування фракцій потрактують таки не на їхню користь. На роль палички-виручалочки у КПУ пригледіли Оксану Калетник, яка пройшла до парламенту по округу на Вінниччині. З нею, сподіваються компартійці, у створенні фракції їм не відмовлять.

Воду НАВКОЛО комуністів скаламутив своєю заявою спікер Володимир Литвин. Коментуючи нещодавно ухвалені Верховною Радою (і вже підписані президентом) зміни до головної парламентської інструкції, він наголосив, що для створення фракції потрібні не лише депутати¬списочники, а й мажоритарники. Якщо, мовляв, керуватися цією логікою, то партія, яка пройшла до ВР, але не отримала своїх переможців у мажоритарних округах, не має права формувати фракцію. Кого мав на увазі Литвин, здогадатися неважко: з партій¬переможниць парламентських виборів лише КПУ не обзавелася жодним мажоритарником.

Дехто вирішив: вустами спікера комуністів надумали полякати, аби не крутили носом на пропозиції «Регіонів» про «сожитєльство» у наступній ВР. Щодо Регламенту, то там, мовляв, не так усе страшно для КПУ, як Литвин малює. «Написано, що фракція може формуватися із кандидатів, які пройшли за списками, мажоритарників і самовисуванців, які вирішили приєднатися до неї. Якщо нема самовисуванців, і мажоритарників нема, то фракцію формують з тих, хто пройшов за списком партії. Альтернатив немає», ¬ каже перший заступник голови Регламентного комітету Сергій Сас.

Хоча, якщо вчитатися у регламентну інструкцію, стаття про принципи формування фракцій і справді провокує різнобій у тлумаченнях. «Депутатські фракції, ¬ прописано у Регламенті, ¬ формуються із числа народних депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій та народних депутатів, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах. При формуванні депутатської фракції до її складу також можуть увійти народні депутати, обрані в одномандатних округах, які реєструвалися кандидатами шляхом самовисування». Не зрозуміло, депутати-мажоритарники — обов’язкова умова для створення фракції, чи можна обійтися без них.

Комуністи вирішили не сподіватися на «авось вигорить» і обзавестися хоча б одним мажоритарником. Точніше — мажоритарницею. «До нашої фракції приєднається Оксана Калетник», ¬ проанонсував майбутнє поповнення у парламентських рядах КПУ головний комуніст Пет¬ро Симоненко. Хоча страховка, яку припасли для себе компартійці, сумнівна. Калетник — хоч і мажоритарниця, але ж балотувалася вона не від КПУ, а як самовисуванка. А у Регламенті прописано: «...та народних депутатів, які були висунуті політичною партією (!) в одномандатних округах».

Якщо розрахунок комуністів не підведе, у компартійній фракції намічається дует Калетник¬Калєтніка. Хоча прізвища різняться у написанні, йдеться про двоюрідних брата і сестру: Оксана Калетник — кузина тепер уже колишнього голови Держмитслужби Ігоря Калєтніка, який пройшов до ВР за списком КПУ.

А може, Симоненко поспішив із заявою про приєднання Калетник? На мажоритарників же «Регіо¬ни» око поклали, а їхні «аргументи» переконливіші за компартійні. До того ж дядько Оксани Калетник (він же — батько Ігоря Калєтніка) — у нинішньому парламенті під ПР ходить. І хоча до нової ВР Григорій Калетнік (третя варіація родинного прізвища) пройшов як самовисуванець, не виключено, що «пропишеться» він знову у «регіонівській» фракції. Можливо, з племінницею ¬ за компанію.

Схожі новини