Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наступного тижня судова та правоохоронна системи будуть паралізовані

До таких наслідків, передбачають експерти, призведе набуття чинності нового Кримінально-Процесуального кодексу України

У ніч з 19 на 20 листопада, о 24 год., в Україні набуде чинності новий Кримінально-Процесуальний кодекс (КПК) України, який 14 травня цього року затвердив президент Віктор Янукович. На зібраній 13 листопада з цього приводу нараді керівників силових структур президент зауважив, що “втілення нового кримінального судочинства свідчить про прагнення України поводитися як європейська правова держава та приведе до позитивних змін в українській правовій системі, які так очікує українське суспільство”. Натомість чимало юристів стверджують, що до набуття чинності нового КПК українська правова система наразі не готова. Лаконічно та емоційно висловився з цього приводу екс-заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат Геннадій Москаль: “Я такої херні в житті не бачив. Хай хтось його прочитає на тверезу голову. При новому Кримінально-Процесуальному кодексі я не знаю, який слідчий зможе працювати. Це просто неможливо. Він виписаний з якихось кінофільмів, а не реального життя”...

Навколо НОВОГО КПК точилося чимало дискусій ще під час обговорення його проекту у Верховній Раді. Представники більшості доводили, що новий кодекс відповідає всім нормам міжнародного права. Він затверджує змагальність у суді звинувачення та захисту, передбачає такі ситуації, як домовленість зі слідством, скасовує скерування справ на додаткові розслідування. Погоджуючись з цими справді прогресивними нововведеннями, опоненти нового КПК зауважували, що його норми роблять суди залежними від прокуратури.

Наразі ці суперечки втратили сенс. Та чи почне новий кодекс повноцінно діяти вже з наступного тижня? Керівники державних структур запевняють, що їхні підлеглі готові хоч сьогодні працювати по-новому. Натомість перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Юрій Кармазін запропонував владі відтермінувати набуття чинності нового КПК до 1 липня 2013 року через те, що судова та правоохоронна системи до нього не підготовлені ні фінансово, ні технічно.

“Я провів не одну сотню розмов з рядовими працівниками міліції, СБУ, суддями, — розповів “ВЗ” Юрій Кармазін. — Всі вони в один голос стверджують, що не готові працювати з новим кодексом. Та нагору, де сидить такий страшний пан Портнов (керівник Головного управління з питань судо-устрою при президентові України. — Авт.), їхнє керівництво звітує, що все готове.

Почну з “дрібниць”. За нормами нового КПК, мають бути переобладнані зали всіх судів України. У нас лише районних судів — 665. У кожному мають змінити металеві клітки за лавами підсудних на скляні стіни.

Є й більш серйозні проблеми. Новий КПК передбачає запровадження Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якому має реєструватися порушення кожної кримінальної справи. Для отримання доступу до цього реєстру всі слідчі мають отримати в СБУ право доступу до державної таємниці. Наразі такий доступ отримали лише 40 відсотків слідчих міліції. Навіть 3534 заяви про доступ до державної таємниці працівників прокуратури ще розглядаються в СБУ.

Єдиний реєстр досудових розслідувань, пояснили фахівці комп’ютерних мереж, мав би “обкатуватися” близько півроку. Інакше дані цього реєстру можуть розійтися по всьому світу. Отож вважаю, що набуття чинності нового КПК — це змова проти національної безпеки держави, скерована на повну паралізацію її правової системи”.

Єдиний реєстр досудових розслідувань

Найбільше побоювань щодо нового КПК викликає запровад-ження Єдиного реєстру досудових розслідувань, у який з наступного тижня має заноситися реєстрація порушення кожної кримінальної справи та кожна заява громадян про злочин. Коментуючи запровадження Єдиного реєстру, начальник департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС України Ігор Аршинов зазначив: “Реєстр забезпечує стовідсоткову реєстрацію всіх заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення й інші події. Він забезпечує негайне реагування на них, щоб протягом 24 годин було розпочато досудове розслідування. Це дозволить оперативно забезпечувати відновлення порушених прав і свобод громадян”.

Доступ до Єдиного реєстру таким чином має отримати чи не кожен офіцер міліції та інших силових структур. Та чи не отримають доступу до найповнішої бази даних громадян і кримінальні структури? “Вносити інформацію в Реєстр зможуть лише ті особи, які у встановленому порядку отримають індивідуально електронні “ключі” для доступу до системи. За цими особами будуть закріплені права та обов’язки отримувача унікального “ключа”, реєстратора та користувача системи”, — заспокоює Ігор Аршинов. Та сьогодні відомо чимало випадків, коли певні недержавні структури за певні суми, а то й просто за пляшку горілки, дізнавалися від міліціонерів паролі, які дозволяли користуватися адресною базою даних міліції. То що завадить так само купувати електронні “ключі” від Реєстру? Та й українські хакери, які успішно ламали коди потужних закордонних банків, обов’язково спробують зламати Єдиний реєстр, щоб продати цю унікальну базу даних охочим.

Технічні проблеми виникають і зі втіленням у життя інших вимог нового КПК. За його положеннями, скажімо, всі СІЗО мають облаштувати зали для відеоконференцій. Лише на закупівлю для цього відео-камер, підрахували фахівці, Державній пенітенціарній службі слід надати додатково 17 млн. 500 тисяч гривень.

Новий КПК в українське законодавство вводить такий вид досудового обмеження волі, як “домашній арешт”. Особи, які перебуватимуть під таким ареш-том, мають носити елект-ронні браслети. Та виготовлення останніх поки що не доручили жодному виробництву.

На нараді, присвяченій новому КПК, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що для впровадження в дію нових норм КПК лише у наступному році МВС необхідно додатково надати на витрати 980 млн. 500 тисяч гривень. Не менші потреби виникають у СБУ, прокуратури, Мін’юсту.

Морально готові?

Головна проблеми з впровадженням в дію норм КПК пов’язана навіть не з фінансовим супроводженням нового законодавства. До нового кодексу не готові морально правоохоронці і судді. Який державний обвинувач погодиться, що адвокат звинуваченого має рівні з ним права? І який суддя забезпечить таку рівність?

Чи готові морально реєструвати кожну заяву, навіть підпилої “баби Клави”, в якої хтось вкрав мокру білизну, оперативники карного розшуку? Цими днями прокуратура Львівської області передала до суду кримінальну справу, порушену проти оперативника одного з райвідділів міліції. У цей райвідділ зателефонувала жінка, яку поранили ножем під час розбійного нападу на квартиру. Оперативник, який побував на місці події, повернувшись у райвідділ, доповів начальству, що виклик був помилковим. Мовляв, хтось тупо пожартував, а насправді ніякого злочину не вчиняли. Чи будуть колеги цього опера реєструвати кожну заяву громадян?

Навіть керівник Головного управління з питань судо-устрою Адміністрації президента України Андрій Портнов змушений зізнатися, що такі ключові норми КПК, як створення незалежного Національного бюро розслідувань, запровадження судів присяжних, почнуть діяти не цього року. А наразі... Змагальність сторін у судах надалі підмінятиме “змагальність грошей”, незалежні слідчі надалі залежатимуть від свого начальства, колонії надалі поповнюватимуть люди, злочин яких не доведений.

(зі зрозумілих причин надані на умовах анонімності)

Слідчий райвідділу міліції

Яке технічне забезпечення та готовність працювати за новим КПК? У нас паперу не вистачає для протоколів допитів. Сидимо у тісних кабінетах один в одного на плечах... Ще й контролюю-чих на наші голови додасться. Адже за новим КПК усі мої дії під час досудового розслідування буде контролювати якийсь “слідчий-суддя”. Людина з такою посадою, зазначається в кодексі, може навіть притягнути мене до кримінальної відповідальності за неналежне розслідування. То про яку процесуальну незалежність слідчого може йтися?

Суддя райсуду

Новий КПК — прогресивний. Та втілення його норм у життя вже з наступного тижня проблематичне. Пригадую, як кілька років тому суди зобов’язали розглядати всі кримінальні та цивільні справи лише під аудіозапис. Наш та інші районні суди міста тоді припинили роботу на понад місяць. Чекали, коли завезуть магнітофони...