Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Моршинська» та «Миргородська» належать Березовському?

Рішенням Сихівського райсуду у виробників цих мінеральних вод арештували рахунки

Наприкінці минулого тижня російські інформаційні агенції розповсюдили сенсаційне повідомлення: Сихівський районний суд міста Львова задовольнив запит Слідчого комітету Росії (СКР) і виніс рішення про арешт активів та нерухомості ряду компаній, підконтрольних російському опальному олігархові Борису Березовському. Намагаючись перевірити цю інформацію, кореспондент “ВЗ” неодноразово телефонував у приймальню голови Сихівського районного суду Сергія Лєсного. Та його секретар щоразу відповідав, що суддя на засіданні. У канцелярії суду тим часом зазначили, що такої справи “не пам’ятають”.

НЕЗАБАРОМ інформацію російських ЗМІ офіційно підтвердив консультант зі стратегії компанії “ІДС Борожомі груп” Микола Кміть. “Відбувається процес рейдерського захоплення нашого харчового комплексу під вигадану історію про те, що ніби в нас вклав гроші російський олігарх Березовський, — заявив екс-губернатор Львівщини Микола Кміть. — Хоча Миргородський завод заснували ще тоді, коли Березовський не народився, а завод у Моршині побудували з нуля, і ніколи Березовського тут не було. Жодної платіжки, жодного закордонного рахунка у нас ніколи не було. Більше того, є рішення Лондонського суду, в якому чітко записано, що Березовський ніколи не був нашим акціонером і не є, — зазначив Кміть. — Сьогодні податкова в Миргороді арештувала рахунки, викликає на допити директорів, проводили обшуки у бухгалтера та директора Миргородського заводу мінеральних вод. А Сихівський суд ухвалив рішення заарештувати наше майно на підставі того, що Росія попросила. Бачите, як швиденько ухвалює наш західноукраїнський суд рішення про арешт майна на прохання Москви...”.

У неділю інформацію про скандальну ухвалу Сихівського районного суду поширили всі центральні телеканали Росії. За інформацією російських телевізійників, ухвалою Сихівського районного суду арештовані активи та нерухомість понад десятьох фірм у Києві, Львові та Полтаві.

Пояснюючи аргументи, якими керувалися львівські судді, російські ЗМІ нагадали, що в Україні діє компанія IDS Group Ukraine, яка може бути зв’язана з активами Бориса Березовського та його покійного партнера, грузинського мільярдера Бадрі Патаркацішвілі. IDS Group Ukrain, підозрюють російські слідчі, є дистри-б’ю-тором продукції “Боржомі” в Україні та якимсь чином контролює Миргородський, Трускавецький і Моршинський заводи мінеральних вод.

Сам Борис Березовський цими днями на дзвінки на свій мобільний не відповідає. Тим часом у бізнес-колах Львова згадали про чутки, що ходили містом після призначення Миколи Кмітя головою Львівської облдержадміністрації. У лютому 2008 року, коли це сталося, деякі обізнані люди (навіть з СБУ) доводили, що за фігурою до того мало кому відомого чоловіка, який не був членом жодної партії та ніколи не балотувався навіть у депутати райради, проглядаються потужні фігури — олігархів Бориса Березовського і Бадрі Патаркацішвілі. Тоді ці чутки сприймали як поганий жарт...