Передплата 2024 ВЗ

«У сортах лайна не розбираюся»

Зникнення з бюлетенів графи «проти всіх» у когось відбило бажання взагалі йти на вибори, а когось надихнуло на протестні художества у бюлетенях.

Одні виборці¬«нізакого» власноруч дописували «противсішний» рядок і ставили біля нього галочку. Інші свідомо псували бюлетені, малюючи «хрестики» навпроти усіх партій чи кандидатів. Когось пробивало на віршики чи малюнки, а когось — на матюки. У соціальних мережах ціла колекція такої творчості назбиралася (сфотографувавши свої витвори у кабінці для голосування, «художники» виставили їх в Інтернеті).

В ОДЕСІ голосували за героя «Зоряних воєн» Дарта Вейдера, у Львові — за Бандеру, у Києві — за Махна, Чака Норіса, Че Ґевару і навіть «караванського стрільця» Мазурка. Усіх цих «саморобних» кандидатів фантазери делегували на вибори у день голосування, вписавши їхні прізвища у бюлетені. Знайшовся серед народних делегатів і Володимир Путін. На одній з дільниць виявили бюлетень із іронічним написом і галочкою навпроти: «Мне заплатили за Путина».

У Чернігові хтось із дотепників залишив у бюлетені послання «зарегіонівцям» з прив’язкою до знаменитого білборда з бабусею і котом: «Перепишіть це місто на кота». А у Львові палкий «шанувальник» політиків замість галочки розщедрився на ліричні «компліменти». Віршика склав:

Лиш мат спливає в голові,

Коли я бачу списки.

Спалити би на революції вогні

Відфотошоплені мерзенні писки.

У Вінниці «народний месник» зізнався, що «у сортах лайна не розбирається». Так у бюлетені і написав.

Та у найкумеднішу історію, по¬в’язану з бюлетеневими художествами, «вляпався» колишній сек¬ретар Київради Олесь Довгий. На одній із дільниць в окрузі, де він балотувався, виявили кілька бюлетенів із написом навпроти його прізвища «Сука редкостная». Під час підрахунку голосів представник Довгого у виборчкомі наполягав: такі бюлетені треба зарахувати «за», бо в них «чітко видно, якого кандидата виділив виборець». Може, до наступних виборів у закон поправку внесуть, прописавши цілий перелік матюків, які вважатимуть таким же виявом народного волевиявлення, як галочку чи хрестик?

Схожі новини