Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За визволення чужої держави пожертвував рукою...

Закарпатець отримав найвищу державну нагороду Чехії.

89-річний українець Василь Король (на фото), уродженець села Ляхівців Закарпатської області, отримав найвищу державну нагороду Чехії — військовий орден Білого лева — з рук самого Вацлава Клауса, президента Чехії.

Василь Король народився 1922 року на Закарпатті, яке тоді входило до складу Чехословаччини. Після окупації Закарпаття тодішньою пронацистською Угорщиною у 1939 році 16-річний юнак вирішив втекти до СРСР, бо думав, що там йому вдасться вести підпільну боротьбу за визволення Чехословаччини. Однак його відразу заарештували і засудили до трьох років таборів у Сибіру.

Після звільнення Василь Король вступив до чехословацької армії, яка сформувалася на теренах Радянського Союзу, брав участь у звільненні Києва, Білої Церкви та в інших битвах. Отримав звання молодшого лейтенанта. У боях на Дукельському перевалі був тяжко поранений, втратив руку. Його демобілізували з армії у 1949 році.

15 грудня чоловікові виповниться 90 років. Незважаючи на вік, Василь Король є активним членом Спілки чеських легіонерів.

Схожі новини