Передплата 2024 ВЗ

Шпаківні з книжками «повісили» у дитячих лікарнях

“Котику і мишці — кожному по книжці, і усім веселим малюкам” — під такі життєрадісні слова пісні-гімну «Старого Лева» однойменне видавництво дарувало дітям у лікувальних закладах Львівської області яскраві ілюстровані видання...

Ідея соціального проекту “Книжкова шпаківня” виникла у письменниці Євгенії Пірог, відомої як Казкарка Джінні. Спільними зусиллями вихованців “Школи мистецтв” Оксани Бондарук та холдингу емоцій “ФЕСТ!” виготовили чотири книжкові полички у вигляді масштабних шпаківень. Вони прикрашені різнокольоровими паперовими аплікаційними квітами, травами і метеликами. “Видавництво Старого Лева” наповнило книжками ці дитячі міні-бібліотеки.

“Перші ластівки” проекту оселилися у Львівській обласній клінічній лікарні “Охматдит” та Навчально-реабілітаційному центрі “Джерело” для дітей із вадами розвитку. Відтепер діти, які проводять у лікарні багато часу, можуть скрасити своє дозвілля цікавими виданнями. На книжкових полицях розмістилися твори Джеремі Стронґа, Зигмунта Мілошевського, Туве Янссон, Ніни Бічуї, Володимира Рутківського, Сергія Гридіна. Молодші читачі зможуть знайти для себе цікаві історії про котиків та песиків з великоформатними яскравими ілюстраціями. Є на книжкових полицях і «Дитячий Кобзар». Директор та засновник “Школи мистецтв” Оксана Бондарук закликала маленьких пацієнтів “Охматдиту” не просто читати казки, а ще й присилати відгуки та власні ілюстрації для Старого Лева.

— Сама до семи років з лікарні не вилазила — пригадує головний редактор “Видавництва Старого Лева” Мар’яна Савка. — Але ми з друзями проводили цей період життя весело. Знаходився час і побавитися, і почитати.

Одинадцятирічний Андрій Хом’як, який зараз перебуває на лікуванні в “Охматдиті”, разом зі своєю мамою Ольгою з нетерпінням чекав на «Книжкову шпаківню». Хлопець каже, що читати любить, проте на запитання, про що найбільше, довго не відповідає. Врешті, за підказкою мами, згадує про енциклопедію “Світ динозаврів”. “Читаємо здебільшого казки і твори шкільної програми, — говорить пані Ольга. — На інше просто часу не вистачає — зараз набагато більше вимагають у школі від дітей, ніж колись”.

Для лікувальних закладів книжки — неабиякий подарунок. Тим більше, письменники і художники тут бувають не часто, через закритість лікарень. У бібліотеках подібних закладів якщо і є література, то здебільшого та, що стосується шкільної програми. Бібліотекар “Охматдиту” Тетяна за свої кошти купує дитячі журнали, щоб зацікавити своїх відвідувачів. Обласний спеціаліст з організації навчально-виховного процесу в лікувальних закладах Алла Ґунька розповідає, що дітям регулярно читають у групах або й індивідуально, якщо є така потреба. От тільки новоприбулі книжки зі “шпаківні” триматимуть під замком — за словами пані Алли, лікарня уже не раз стикалася із випадками, коли видання зникали, а якщо знаходилися у якихось матерів, то ті, не червоніючи, заявляли, що купили книгу.

“Книжкова шпаківня” збирається відвідати ще і Спеціалізовану школу-інтернат для слабозорих дітей №100 та дитячий інтернат у с. Корналовичах Самбірського району. На цьому організатори проекту зупинятися не збираються.

Схожі новини