Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нехай вулиці підмітають депутати!»

Кілька сотень двірників та працівників шляхоремонтних підприємств вийшли під стіни Львівської міської ради на пікет, бо їм не платять зарплату з липня. У четвер, 20 вересня, сесія Львівської міської ради вкотре проходила під вигуки пікетувальників “Ганьба!”.

Кілька сотень двірників, працівників ЛКП та шляхо-ремонтних підприємств прийшли під стіни ратуші на пікет. Люди заблокували вхід до міськради, вимагали від депутатів виділити у міській скарбниці гроші на зарплату. Кажуть, прожити за тисячу-півтори на місяць складно. Двірникам затримують зарплату ще з липня. Вони тримали в руках мітли та транспаранти. Скандували “Депутатам — віники”, “Ганьба!”, “Кинемо наші мітли — і нехай вулиці підмітають депутати!”. Кілька двірників прийшли до сесійної зали, одна жінка мала на голові пов’язку з написом “Голодую”.

45-річна двірник пані Наталія скаржиться, що працює без вихідних, на місяць заробляє 1100 гривень. “Ми готові покинути прибирання вулиць, бо увірвався терпець, — каже вона. — За такі гроші не можна прогодувати сім’ю, заплатити за комунальні послуги. Не вистачає навіть на їжу. Мій син пішов до школи у подертому взутті... А депутати та чиновники ходять на роботу в мештах за щонайменше 3 тисячі гривень. Несила терпіти таку роботу. Працювати складно, щодня втомлюєшся, ніхто навіть “дякую” не скаже”.

Голова Львівської міської організації профспілки працівників підприємств житлового господарства Ольга Юринець додала, що критична ситуація виникла через брак коштів у бюджеті на прибирання вулиць. Через це страждають двірники. 26 липня депутати мали проголосувати за ухвалу, щоб внести зміни до бюджету, виділити гроші на зарплати двірникам. Але до ухвали руки не дійшли. “Недофінансування житлово-комунальної сфери призвело до соціальної напруги серед двірників, працівників шляхоремонтних підприємств, — зауважує пані Юринець. — Депутати зневажливо ставляться до людей, які дбають про благоустрій міста. Двірники — люди, які важкою щоденною працею підтримують хороші враження іноземних туристів від нашого міста”.

Як зазначила на сесії директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, критична ситуація — це наслідок депутатського урізання видатків на прибирання вулиць. Цього року на прибирання бракує понад 13 мільйонів гривень. За її словами, торік у міській скарбниці на ці потреби заклали 48 мільйонів, у 2012 році — 31 мільйон (комунальні структури міської ради просили понад 50 мільйонів). Не вистачає коштів, щоб виплатити двірникам зарплату за вересень та на купівлю пального для техніки, яка прибирає дороги. Про гроші на ремонт машин навіть не йдеться... “Якщо кошти не буде виділено, то понад 400 двірників Львова та тисячу працівників, які залучені для саночистки, потрібно попередити про вивільнення, виплатити для них компенсацію — суму зарплати за два місяці, — пояснила загрозу Ірина Кулинич. — Восени з дерев опадає листя, треба подумати про те, хто це має підмітати і як люди на це будуть дивитися?”.

Найбільш критична ситуація у Галицькому районі, гроші закінчилися ще у серпні. Голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк додала, що центр міста має бути, як лялечка, чистим. До кінця року на підмітання центру бракує 4,3 мільйона гривень.

У депутатів своє пояснення проблеми. Кажуть, що на причепурювання міста не потрібно виділяти більше грошей, мовляв, благоустрій зводиться до скошування газонів... Коли двірники пригрозили кинути мітли, на прибирання таки знайшли у бюджеті 2,7 мільйона гривень.

Коментар для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ,

міський голова Львова

Таке враження, що це — свідома дія, яка має на меті поставити місто на коліна. Це робиться руками депутатської більшості. Розумію біль тих людей, які прийшли до міської ради. Щодня двірники жертвують своїм здоров’ям, прибирають місто. І їм нема грошей на зарплату, це знущання. Такого прецеденту не було в історії Львова, щоб депутати не виділили кошти на прибирання. Як двірник буде прибирати без зарплати, а техніка працювати без пального? Це абсурд! Я з цим маю справу два роки, щодня ці дитячі забавки мушу виправляти.

на фото- n Двірники зустрічали депутатів,

які йшли на сесію, вигуками “Ганьба!”.