Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вікно у ЄС та НАТО «прорубали»... курсанти військової академії

Польських військових у Львові вразили навчальні площі академії, наших у Польщі – коні.

2 вересня в стінах Академії Сухопутних військ Збройних сил України імені Петра Сагайдачного відбулася важлива для всієї країни зовнішньополітична подія. Начальник академії генерал-лейтенант Павло Ткачук та керівник Вищої офіцерської школи Сухопутних військ імені Тадеуша Костюшка (Польща, Вроцлав) Маріуш Вятр підписали протокол намірів про співпрацю. Відтепер два кращі навчальні військові заклади України та Польщі тісно співпрацюватимуть, як вказано у протоколі, у патріотичному вихованні та професійній підготовці майбутніх офіцерів України та Польщі. Таким чином львівські курсанти отримали змогу безпосередньо долучитися до процесу підготовки офіцерів в країні, яка є членом НАТО та ЄС.

Перебуваючи в гостях в Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, польські офіцери-викладачі не приховували своїх вражень. “Те, що ми побачили, а також спілкування з викладачами та курсантами, переконало, що у вашій академії на високому професійному рівні готують офіцерів, — зазначив керівник Вищої офіцерської школи полковник Маріуш Вятр. — Нам буде чого у вас повчитися, — додав він”.

У відповідь генерал-лейтенант Павло Ткачук згадав, що під час перебування у Вищій офіцерській школі його вразила кінна база колег. Генерал не приховував свого захвату від скакунів, на яких проходили вишкіл польські курсанти. “Звичайно, для сучасної армії кіннота застаріла, — пояснив Маріуш Вятр, — та для формування якостей справжнього офіцера, вважають у Польщі, кінний вишкіл необхідний”.

У протоколі намірів про співпрацю, який підписали керівники двох вищих військових закладів, жодної “водички”. У документі зазначено, що співпраця триватиме у науково-дослідній роботі, виховній роботі з курсантами та обміні курсантами. До 23 вересня цього року, вказано у підписаному документі, з представників обох закладів має бути створений координаційний комітет, який до 15 листопада має підготувати та скерувати для затвердження в Міністерство оборони план співробітництва та угоду про співпрацю. Можливо, вже цього року львівські курсанти поїдуть навчатися в Польщу, а майбутні офіцери країни — члена НАТО набуватимуть досвіду у Львові.

Схожі новини