Передплата 2024 ВЗ

Такі виборчі комісії здалось би комісувати…

Склад членів окружних виборчих комісій, яких делегували в ОВК політичні сили, є низько професійним. Таку думку в інтерв’ю телеканалу ТВі висловив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

«Особисто мені той склад окружних виборчих комісій, який зараз є, не подобається, — сказав він. — Є багато людей, які взагалі жодного досвіду не мають у роботі виборчих комісій. Я би хотів бачити інший склад виборчих комісій, але жереб є жереб».

Аматорським назвав підхід до виборів колишній член ЦВК, а нині народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик. «У нас виборами займаються на рівні аматорства, — сказав він. — У нас у територіальних і окружних комісіях працюють педагоги, лікарі, інші працівники соціальної сфери, а не професіонали».

І це ще півбіди. Значна кількість членів окружних комісій взагалі ніде не працюють. То як таких «професіо­налів» можна було відряджати на вкрай відповідальну ділянку роботи, від якої багато в чому залежить склад законодавчого органу?

Для прикладу подивимося на якісні характеристики членів ОВК виборчого округу №124 на Львівщині. Голова цієї комісії — 33-річний представник партії «Єдина Родина» Юрій Чалих тимчасово не працює, має загальну середню освіту. Секретар комісії — 28-річна Зоряна Чорноусько (Християнсько-демократична партія) теж має лише середню освіту і теж «тимчасово не працює». Безробітною є і 37-річна представниця Політичної партії «Молодь до ВЛАДИ» Ірина Волоско. «Тимчасово не працює» і її 22-річна колега із «Союзу анархістів України» Олена Голюк. Безробітними є член Партії «Руський блок» Дмитро Іванисько, посланець від Політичної партії «Руська Єдність» Анатолій Крусієр, повпред партії «РУСЬ ЄДИНА» Наталя Петренко, висуванець від «Зеленої планети» Роман Кіх, представниця «Братства» Вероніка Кузьменко. Компанію безробітним склали ще два пенсіонери.

Серйозне занепокоєння порядком формування ОВК висловив один із вітчизняних метрів виборчого права Віктор Мусіяка. За його словами, рішення щодо формування цих комісій повинні було приймати окремо по кожному округу. У ЦВК ж, як відомо, жереб потягнули лише раз і його результати екстраполювали на всі 225 ОВК. «Результати виборів при такому формуванні комісій уже сьогодні не можна вважати повністю прозорими», — заявив Мусіяка.

А тим часом…

Кабінет Міністрів збільшив на 15-28% зарплату членів окружних, територіальних і дільничних комісій. У середньому їхня платня зросла на 240-250 грн.

Схожі новини