«Один кухар баночкою пургену може вивести зі строю цілу роту»
Підприємиця з Луцька заблокувала перехід армії на «натовські» стандарти харчування
Перше, друге і компот. За такою совдепівською схемою досі харчуються тисячі військових. На так звану натовську систему харчування встигли перевести 73 військові частини. Їхні солдати мають різноманітне меню, у якому навіть червона риба трапляється. Та Окружний адмінсуд Києва вирішив, що годувати військових по-людськи — незаконно. Ще у липні суддя ОАСК Олена Мазур прийняла рішення на користь фізичної особи-підприємця з Луцька і зупинила дію наказу Міноборони «Про перехід військових частин (установ, закладів) ЗСУ на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування у 2019 році». У серпні ця ж суддя відмовила Міноборони у поновленні дії наказу.
«Юридично, Міноборони не може видати другий наказ, поки триває розгляд цього. Тому запланований перехід військових на нормальну їжу переносять, і я не можу сказати, чи відбудеться він до кінця року. Адже усі торги, які мали відбутись ще минулого місяця, довелось скасувати», — каже керівник Реформи системи продовольчого забезпечення та харчування ЗСУ Діана Петреня. Як виявилось, луцька підприємиця, яка займалась постачанням продуктів для військових, уже писала скарги до АМКУ ще під час проведення тендерів. Воно й зрозуміло, кому хочеться втрачати мільйонні контракти.
«Ми довели, що за ті самі гроші годувати військових можна значно краще. Проблема в тому, що досі був фіксований набір продуктів, доступних для замовлення. Всього 35 позицій. Як не крути, а різноманітне меню з тих самих продуктів скласти не можна. У новому каталозі 417 позицій, і їх можна змінювати, — каже Діана Петреня. — Другий момент, який змінили, — розрахунок тепер не по грамах на особу, а по калорійності. Третє: раніше послуги з приготування їжі, обслуговування їдалень віддавали на аутсорсинг. Але для чого платити кошти приватним фірмам, якщо готувати можуть військові кухарі. Коли ми почали перехід на нову систему харчування, кухарів не вистачало. У 2014 році на базі Яворівського полігону розпочала роботу Школа кухарів. Але їх і досі бракує. Зрештою, тут питання не лише економії. Годувати військових мають кухарі, які є в штаті військової частини. Скажімо, якщо частина передислоковується, не можна брати з собою цивільного кухаря. Де гарантія, що цивільна особа не здаватиме позиції. Зрештою, один кухар, наприклад, баночкою пургену може вивести зі строю цілу роту. Тому це також питання безпеки».
Натомість військові кажуть, що від харчування значною мірою залежить і ставлення самих військових до своєї служби. «Ми можемо записувати проморолики про те, як добре служити за контрактом, розповідати про соцпакет. А потім людина приходить в армію — і щодня їсть водянисту зупку і гречку з підливою з муки і моркви. Це ненормально. До речі, майже кожен другий, хто телефонує щодо контрактної служби, цікавиться харчуванням. Тож у ті частини, де вже перейшли на „натовську“ систему, знайти контрактників легше», — розповіли «ВЗ» в одній з військових частин, яку не встигли перевести на нову систему, хоча ремонт у харчоблоці уже розпочали.
«Я не перший день в армії, тож маю з чим порівняти. Був якось у відрядженні у Яворові. Зайшли на сніданок у солдатську їдальню: млинці зі сметаною та джемом, кава з молоком, йогурт і мандарини. На обід ти можеш обирати суп чи борщ, є декілька видів гарніру, салати на вибір, фрукти. Раніше ж був або суп, або борщ, каша з тушкованим м’ясом, котлети — по святах, і компот. Без вибору, — каже військовий Анатолій Прошин. — Не кожна сім’я може собі дозволити таке харчування, як у тих частинах, які уже перейшли на каталог. І головне, що таке харчування як у пункті постійної дислокації, так і при переміщенні частини. Але річ не лише у переході на каталог продуктів. У частинах замінили обладнання в їдальнях: поставили нові плити, пароконвектори, лінії видачі. Та й те, що готують штатні кухарі, теж правильно. Бо раніше якщо частина передислоковувалась, доводилось шукати кухарів».