Передплата 2024 ВЗ

На медальний п'єдестал — як на Ейфелеву вежу

За задумом Оргкомітету літньої Олімпіади-2024, дизайн і кольори мають «підкреслити шик і елегантність Парижа»

Організатори Олімпіади й Паралімпіади в Парижі підготують 68 медальних подіумів – 45 для олімпійців і 23 для паралімпійців. Фото Х
Організатори Олімпіади й Паралімпіади в Парижі підготують 68 медальних подіумів – 45 для олімпійців і 23 для паралімпійців. Фото Х

Дизайн і кольори п'єдесталів пошани Олімпійських і Паралімпійських ігор у Парижі «надихнулися» символом французької столиці - Ейфелевою вежею, повідомили організатори.

Металева «листва» п'єдесталів, на які підійматимуть­ся для нагородження призери Олімпіади й Паралімпіади, має нагадати про ажурні метале­ві конструкції Ейфелевої вежі, що височить у центрі Парижа. «Батька» цієї споруди, знаме­нитого французького інжене­ра Ґюстава Ейфеля, сучасники називали «чарівником заліза» (Le magicien du fer).

Не просто так обрали й ко­лір медальних п'єдесталів. Як пояснили в Оргкоміте­ті Ігор-2024, відтінок «гаше­ного вапна» має нагадати про паризькі дахи, а відтак «під­креслити шик і елегантність» столиці Франції.

Усього організатори літ­ніх Олімпіади й Паралімпіа­ди в Парижі підготують 68 ме­дальних подіумів — 45 для олімпійців і 23 для паралімпій­ців. Їхня модульна конструк­ція дозволяє швидко розши­рити п'єдестал пошани — аби кожна його сходинка вмістила за потреби цілу команду. Най­коротший медальний подіум, що складається з трьох моду­лів, завдовжки 4 метри, а най­довший, у якому аж 43 модулі, — 40 метрів.

Висота «золотих» сходи­нок олімпійських медальних п'єдесталів — 35 сантиметрів, а «срібних» і «бронзових» — по 20 см. А от на подіумах, призна­чених для нагородження пара­лімпійців, усі сходинки однако­ві - заввишки 20 сантиметрів. Паралімпійські п'єдестали ма­тимуть також спеціальні панду­си — для призерів, що пересу­ваються у візках.

Літні Олімпійські ігри в Па­рижі розпочнуться 26 липня, а завершаться — 11 серпня 2024 року. Літня Паралімпіада три­ватиме у столиці Франції з 28 серпня по 8 вересня.

Схожі новини