Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не кажімо «гоп», поки Боснію не перескочимо

Жереб футбольного Євро-2024 був для збірної України милостивим. Але туди ще мусимо пробитися…

Німеччині знаменитий італійський голкіпер Джанлуїджі Буффон витягнув не найгірший жереб. На відміну від Італії, яка потрапила до “групи смерті”... Фото АP
Німеччині знаменитий італійський голкіпер Джанлуїджі Буффон витягнув не найгірший жереб. На відміну від Італії, яка потрапила до “групи смерті”... Фото АP

Результати жеребкування групового етапу Євро-2024 спричинили у футбольній спільноті України ледь не ейфорію. «Нарешті пощастило, з такої групи мусимо виходити, і навіть з першого місця»… Справді, у Групі Е лише одна топ-команда, збірна Бельгії, а двох середняків, збірні Румунії і Словаччини, цілком можна перемагати. Але чи варто нам уже зараз про це мріяти? Гадаю, надто рано. Адже підопічні Сергія Реброва на фінальний турнір Євро-2024 у Німеччині ще не вийшли.

Навесні, нагадаємо, «си­ньо-жовті» поборються за одну з трьох останніх пу­тівок на Євро-2024 у плей-оф, де у півфіналі зіграють на виїз­ді з Боснією і Герцеговиною. А якщо її пройдуть, то потім у фі­налі плей-оф (поле визначить жереб) українці поміряються силами з переможцем пари Із­раїль — Ісландія.

Очевидно, радість україн­ських уболівальників після же­ребкування групового етапу Євро пов’язана з тим, що наших опо­нентів у плей-оф ці вболівальни­ки серйозними суперниками не вважають. Про Ізраїль або Іслан­дію зараз не писатиму, до них іще треба дійти. А шлях цей лежить через матч у Боснії, який може стати для «синьо-жовтих» далеко не простим випробуванням.

Без сумніву, боснійці зараз переживають не найкращі часи. У відборі ця збірна грала пога­но, програвала, зокрема, Люк­сембургу… Але плей-оф — куб­ковий формат, із одного матчу. А на один поєдинок, тим біль­ше за гарячої підтримки сво­їх фанатів, Боснія цілком може зібратися. У складі балканців є досвідчені ветерани, які погра­ли на високому європейсько­му рівні, насамперед Джеко й П’яніч. Так, свої найкращі мат­чі вони, напевно, вже провели, але надихнути молодших парт­нерів, повести їх за собою точ­но зможуть… І не забуваймо, що поєдинки плей-оф відбудуться не зараз, коли українська збір­на на повному ходу, а наприкін­ці березня. У якій формі будуть тоді наші лідери, передбачити важко… Зрештою, 21 березня у Боснії може піти рясний сніг. На важкому засніженому полі різ­ниця у класі команд уже не ма­тиме вирішального значення…

Авторитетні букмекери вва­жають фаворитом матчу Боснія — Україна нашу збірну (на її пере­могу в основний час приймають ставки з коефіцієнтом 2,2:1). Але при цьому нічия в основний час (3,3:1), і навіть перемога господарів (3,4:1) не є, на дум­ку букмекерів, абсолютно нере­алістичними варіантами. Менш імовірними — так, але при цьому не з розряду фантастики.

До речі, і в Групі Е на Євро, якщо збірна Україна проб'ється туди крізь сито плей-оф, вона, на думку букмекерів лондон­ської контори William Hill, не буде таким самим фаворитом, як збірна Бельгії. На виграш «си­ньо-жовтими» Євро-2024 став­ки приймають як… 251:1. Такі самі котирування мають збір­ні Словаччини (наш потенцій­ний суперник у Групі Е), Греції, Польщі й Словенії. Для порів­няння, ставки на перемогу збір­ної Бельгії на Євро приймають як 15:1. Різниця суттєва.

А найголовнішими фавори­тами Євро-2024, вважає William Hill, будуть збірні Англії і Фран­ції (по 4,5). Далі йдуть збірні Ні­меччини (7,5), Іспанії (8) і Порту­галії (9).

Футбол. Євро-2024

Жеребкування групового етапу

Група A: Німеччина, Шотлан­дія, Угорщина, Швейцарія

Група B: Іспанія, Хорватія, Італія, Албанія

Група C: Словенія, Данія, Сербія, Англія

Група D: Плей-оф A, Нідер­ланди, Австрія, Франція

Група E: Бельгія, Словаччи­на, Румунія, ПЛЕЙ-ОФ B

Група F: Туреччина, плей-оф C, Португалія, Чехія

Плей-оф (21 і 26 березня)

Шлях A: Польща — Естонія, Вельс — Фінляндія

Шлях B: Ізраїль — Ісландія, Боснія і Герцеговина — УКРАЇНА

Шлях C: Грузія — Люксем­бург, Греція — Казахстан.

Схожі новини