Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи стане Марусяк «українським Малишем»?

Стрибун із Франківщини не пас задніх на чемпіонаті світу

Другий стрибок Євгена Марусяка у фіналі, на 103 метри, став для трампліна у словенській Планіці рекордним. Фото sport.ua
Другий стрибок Євгена Марусяка у фіналі, на 103 метри, став для трампліна у словенській Планіці рекордним. Фото sport.ua

Успішну естафету українських лижних акробатів, які здобули «бронзу» чемпіонату світу в командних змаганнях, продовжив наш стрибун із трампліна Євген Марусяк. На чемпіонаті світу в словенській Планіці він не лише подолав кваліфікацію, а й прекрасно виступив у фіналі, посівши у підсумку 17-те місце.

Це справді чудовий резуль­тат, адже пробитися у цьому виді технічно складного спор­ту до топ-20 означає потрапи­ти до світової еліти. 22-річний уродженець Криворівні (Іва­но-Франківщина) показав най­кращий результат українських стрибунів із трампліна за всю історію чемпіонатів світу (тепе­рішній головний тренер збір­ної України Володимир Бощук 2009 року був на ЧС 28-м).

Цікаво, що другий стрибок Марусяка у фіналі, на 103 метри, став для трампліна у Планіці ре­кордним! Згодом цей рекорд українця побив поляк Пьотр Жила, який у підсумку став чем­піоном світу. А «срібло» й «брон­зу» завоювали німці - Андреас Веллінґер і Карл Ґайґер.

Можливо, Євген Марусяк стане для українських стри­бунів із трампліна кимось на кшталт Адама Малиша для польських? Увірвавшись до світової еліти стрибунів, ле­гендарний поляк свого часу закохав у цей вид спорту ти­сячі польських хлопчаків. Вони почали займатися стрибка­ми з трампліна, Закопане ста­ло польською Меккою цього виду, і невдовзі у Польщі ви­росла ціла плеяда дуже силь­них стрибунів. (Крім чемпіона Жили, у топ-10 на ЧС у Плані­ці потрапили ще двоє поляків: Давид Кубацький був п’ятим, а Каміль Стох — шостим). Звіс­но, Марусякові до Малиша ще далеко… Але почин є. І це на­справді класно.

Схожі новини