Передплата 2024 ВЗ

«Терор і олімпізм — антоніми. Їх не можна поєднувати»

Попри це, президент МОК Томас Бах хоче бачити атлетів із країн-терористів на літній Олімпіаді-2024 у Парижі…

Чи поїдуть до олімпійського Парижа представники країни-агресора? Президент МОК Томас Бах зовсім не проти... Фото thetimes.co.uk
Чи поїдуть до олімпійського Парижа представники країни-агресора? Президент МОК Томас Бах зовсім не проти... Фото thetimes.co.uk

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах продовжує шукати «оптимальні рішення», які повинні дозволити білоруським і російським спортсменам узяти участь у літній Олімпіаді-2024 у Парижі. Утім, не факт, що Бахові врешті-решт удасться провернути цю аферу: кількість країн, які вимагають не пускати атлетів із білорусі й рф на Ігри під жодним приводом, зросла до 35. Серед держав, які засудили «гібридну» ідею глави МОК про виступи білорусів і росіян на Олімпіаді «без прапорів», зокрема Польща, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Норвегія, Німеччина, Австралія, Велика Британія і США.

У відповідь на попередження на­шого Національного олімпійсько­го комітету (НОК) про можливість бойкоту Ігор-2024 Україною (у разі, якщо білорусам і росіянам усе-таки дозво­лять поїхати до Парижа) президент МОК Томас Бах надіслав Києву листа з… по­вчаннями. Німець розкритикував позицію НОК, мовляв, бойкот «суперечить осно­вам і принципам олімпійського руху» та є «порушенням Олімпійської хартії», і на­гадав, що «усі НОКи зобов’язані брати участь в Іграх». МОК також зазначив, що попередні бойкоти олімпіад не досягали своїх політичних цілей, а страждали від них лише спортсмени (звісно, цей аргу­мент МОК одразу взяла на озброєння ро­сійська сторона).

Але на нещодавній онлайн-зустрічі мі­ністрів спорту 40 держав позицію МОК, який уперто «досліджує» можливість до­пуску білорусів і росіян до участі в Олім­піаді під «нейтральними» прапорами (а також можливість участі цих атлетів у ква­ліфікаційних змаганнях в Азії), піддали жорсткій критиці.

Президент України Володимир Зе­ленський, який виступив перед учасни­ками онлайн-саміту, зазначив, що участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді стане фактично маніфестацією «насильства й беззаконня». За словами Зеленського, «поки росія вбиває і теро­ризує українців, представникам цієї дер­жави немає місця на спортивних і олім­пійських змаганнях». Згадавши про 228 наших спортсменів і тренерів, які загину­ли внаслідок агресії рф, президент Укра­їни наголосив: «Якщо є олімпійська кон­куренція, у якій важлива кількість скоєних злочинів і випущених снарядів, то ви до­бре знаєте, хто займе перше місце. Те­рор і олімпізм — антоніми. Їх не можна по­єднувати».

«Поки путін продовжує свою варвар­ську війну, росія і білорусь не мають пра­ва посилати своїх представників на Ігри», — заявила на онлайн-саміті міністерка спорту Великої Британії Люсі Фрейзер. А глава МЗС Чехії Ян Ліпавський нагадав, що майже 70% російських спортсменів виступають за армійський клуб. За слова­ми Ліпавського, участь росіян в Іграх «не­прийнятна». Солідарна з такою позиці­єю міністерка культури й рівності Норвегії Анетт Треттеберґстуен: «У випадку з росі­єю немає різниці між спортом і політикою. Спорт у цій країні - інструмент пропаган­ди. Чи могли б росіяни виступати у ней­тральних барвах? Це помилковий підхід — нейтралітет тут неможливий».

До хору європейських противників участі білорусів і росіян в Олімпіаді-2024 долучилися США. «Приєднуємося до пе­реважної більшості країн, які безумовно підтримують Україну і вимагають притяг­нення рф до відповідальності за злочин­ні дії в Україні, — заявила речниця Держ­департаменту. — Уважно стежитимемо за діями МОК. Чекаємо пояснень щодо їх­ньої політики стосовно росії і білорусі».

Крім України, про можливість бойко­ту Олімпіади-2024 у Парижі раніше заяв­ляла Латвія. А зараз про такий крок за­говорили також у Польщі. Як припустив глава польського МЗС Збіґнєв Рау, якщо МОК не поступиться, Варшава розгляда­тиме можливість бойкоту Ігор. Не виклю­чив відповідного «ультиматуму» на адре­су МОК і міністр спорту й туризму Польщі Каміль Бортнічук. «Ультиматум — це най­важча карта в нашій колоді. Візьмемо її лише тоді, коли іншого шляху не буде, — сказав міністр на радіо RMF. — Ми пови­нні дати МОК час на роздуми». Очевидно, у Польщі вважають, що під міжнародним тиском МОК урешті-решт від своїх аб­сурдних ідей відмовиться…

Тим часом міжнародний тиск на МОК і його главу Томаса Баха посилюється. У листі до Європейської ради 83 депута­ти Європейського парламенту наголоси­ли, що бажання МОК допустити білорусів і росіян на Олімпіаду-2024 «суперечить нашим демократичним цінностям, які ґрунтуються на мирі та повазі до міжна­родного права» та «зменшує міжнародне визнання й засудження воєнних злочинів і геноциду в Україні».

У своєму листі депутати ЄП також на­голосили, що путін використовує спорт як «інструмент для розширення свого впли­ву», і що в рф діє державна допінгова про­грама.

Нагадаємо, проти участі російських і білоруських спортсменів у паризь­кій Олімпіаді виступила мер Парижа Анн Ідальґо. «Поки російські війська бомблять вас і окупують вашу територію, я не хочу, щоб російські спортсмени брали участь у спортивних змаганнях», — заявила Ідаль­ґо у Київраді під час візиту до української столиці.

Схожі новини