Передплата 2024 ВЗ

Українці вірменам раніше не поступалися

У суботу, 24 вересня, у Єревані на Республіканському стадіоні національна збірна України у рамках дивізіону «B» Ліги націй зіграє проти збірної Вірменії. Це буде ювілейне, 10-те, україно-вірменське протистояння, а в попередніх «синьо-жовті» ще жодного разу не програвали: 6 перемог та 3 нічиї

Фрагмент матчу збірних України та Вірменії, який відбувся 11 червня цього року у Лодзі. В атаці - Михайло Мудрик. Фото uefa.com
Фрагмент матчу збірних України та Вірменії, який відбувся 11 червня цього року у Лодзі. В атаці - Михайло Мудрик. Фото uefa.com

Перша гра відбулася ще 7 травня 1997 року у Києві в рамках відбірного турніру на чемпіонат світу-1998 і переможця не виявила — нічия 1:1. Українці вже у дебюті гри відкрили рахунок — після голу Андрія Шевченка, на що вірмени в середині другого тайму відповіли влучним ударом Артура Петросяна. Матч-відповідь суперників у нашій групі відбувся 11 жовтня цього ж року у Єревані і завершився перемогою українців — 2:0. Андрій Шевченко відкрив рахунок і цього разу, а в другому таймі перевагу закріпив Юрій Максимов.

Наступні два поєдинки суперників відбулися в рамках відбору на чемпіонат Європи-2000. 14 жовтня 1998 року у Києві «синьо-жовті» знову здобули «вірменську» перемогу з рахунком 2:0. Цього разу авторами голів стали Сергій Скаченко та Андрій Гусін. 9 червня 1999 року українська збірна зіграла в Єревані і цього разу обійшлося без голів — нічия 0:0.

У 2000 році футбольні шляхи української та вірменської збірних знову перетнулися. Цього разу у відбірному етапі на чемпіонат світу-2002. У грі, яка відбулася 7 жовтня 2000 року в Єревані біля керма нашої збірної перебував Валерій Лобановський. І «синьо-жовті» зуміли здобути вольову перемогу з рахунком 3:2. Господарі поля після дубля Петросяна вели з різницею у два (!) голи, проте наша збірна зуміла переламати хід поєдинку на свою користь. Дубль оформив Шевченко і один гол в активі Гусіна. Матч-відповідь відбувся 5 вересня 2001 року, коли Львів вперше (!) став домашньою ареною збірної України. Тоді на стадіоні «Україна» 28 000 глядачів стали свідками розгромної перемоги нашої збірної з рахунком 3:0. Рахунок відкрив Шевченко, а під кінець матчу дубль оформив його тезка Воробей.

Наступний двобій знову відбувся в рамках відбору на чемпіонат Європи, а саме на Євро-2004. Спочатку, 7 вересня 2002 року, суперники провели матч у Єревані. «Синьо-жовті» після влучних ударів Сергія Серебреникова та Геннадія Зубова вигравали, але перемогу зберегти не зуміли: у складі господарів відзначилися Артур Петросян та Альберт Саркісян. А 7 червня 2003 року Львів вдруге прийняв матч збірних України та Вірменії і глядачі побачили драматичну перемогу нашої збірної з рахунком 4:3. Наша збірна двічі по ходу матчу програвала з рахунком 0:1, 1:2, але в підсумку на радість 28 000 глядачам здобула вольову перемогу. В складі українців дубль оформив Шевченко, ще по разу відзначалися Олександр Горшков та Сергій Федоров, у вірменів — два голи забив Альберт Саркісян і один — Артур Петросян.

Потім настала затяжна пауза в історії зустрічей збірних України та Вірменії, яка тривала 19 (!) років. 11 червня цього року у польському Лодзі наша збірна в рамках Ліги націй в статусі господарів поля перемогла вірменів з рахунком 3:0. Підопічні Олександра Петракова зуміли здолати опір суперників лише у другому таймі, коли голи забивали Руслан Маліновський, Олександр Караваєв та Віталій Миколенко, для якого це був дебютний гол у складі головної команди країни. Ця перемога стала подарунком і для капітана збірної України Андрія Пятова, який провів свою 102-у і заключну гру у складі «синьо-жовтих».

Схожі новини