Передплата 2024 ВЗ

Дві перемоги виведуть «синьо-жовтих» до Групи А

Ось тільки чи здатна теперішня футбольна збірна України їх здобути?

У грі "на другому поверсі" футболісти збірної України були абсолютно безпорадними... Фото telegraph.co.uk.
У грі "на другому поверсі" футболісти збірної України були абсолютно безпорадними... Фото telegraph.co.uk.

Поєдинок у Ґлазґо, який у середу, 21 вересня, провела футбольна збірна України, став для багатьох уболівальників «синьо-жовтих» холодним душем. Зізнаюся, я особисто не підозрював, що наша головна команда може грати настільки погано… Попри розгромну поразку від шотландців на стадіоні «Гемпден Парк», підопічні Олександра Петракова все ж зберегли шанси посісти у Групі 1 Ліги В перше місце, яке дозволить вийти до елітної Ліги А. Ба більше, усе «в ногах» українців: треба лише перемогти у двох матчах, які залишилися, — на виїзді з вірменами й удома (у польському Кракові) з шотландцями.

Виїзний матч проти збірної Шотландії, особливо його другий тайм (хоча в першому «синьо-жовті» також не сильно «запалювали»), став, як на мене, найгіршим за весь час тренерства Олександра Петракова. За всю гру тільки два (!) удари по воротах суперника, який по наших бив аж 21 раз. І жодного (!) удару в «рамку» воріт — проти восьми таких ударів у шотландців. Ця жахлива статистика не залишає сумнівів: гра збірної України була абсолютно провальною.

Чому так сталося?

На мій погляд, можна відзначити три чинники.

По-перше, з різних причин (травми чи перебір жовтих карток) не змогли зіграти кілька гравців основного складу національної збірної. Зокрема, лівий захисник Миколенко, центральний захисник Забарний, півзахисники Зінченко й Шапаренко. Як з’ясувалося, гідної заміни їм у запасі немає. Соболь, який міг би зіграти замість Миколенка, також травмувався, а Михайличенко для збірної ще «сирий». Бондар, який вийшов у центрі оборони замість Забарного, «привозив» усе, що тільки можна. На жаль, рівень захисника «Шахтаря» — точно не рівень збірної… І нарешті, без Шапаренка й особливо Зінченка у нас фактично зник півзахист. У центрі поля не було кому «зв'язати» гру, а нехитрі дальні передачі на Довбика чи Мудрика шотландські оборонці легко «читали».

По-друге, гравці, які раніше часто виручали збірну, «витягуючи» складні поєдинки, зараз перебувають у жахливій спортивній формі. Це стосується, зокрема, опорних півзахисників Степаненка й Сидорчука, правого захисника Караваєва, півзахисників Малиновського, Ярмоленка й Циганкова, нападника Яремчука. Не знаю, що робить Ярмоленко в еміратському «Аль-Айні», але на полі «Гемпден Парку» я його практично не бачив. Зрештою, інші були не кращі… Звісно, можна висувати претензії до наших оборонців, мовляв, саме через їхні дитячі помилки шотландці забили тричі (а якби не воротар Трубін, забили би більше). Але ж господарі у другому таймі «сіли» на наші ворота насамперед через те, що не відчували жодного тиску українського півзахисту…

І по-третє, визначаючи склад на гру з шотландцями, кількох помилок припустився головний тренер. Найбільшою з них, як на мене, було поставити у центр захисту разом із Матвієнком не Кривцова, а Бондаря. За великим рахунком, наприкінці першого тайму арбітр мав Бондаря вилучити: фол нашого оборонця проти шотландського форварда був відвертим, там не було навіть спроби зіграти у м’яч… Той момент свідчив про те, що Бондар «поплив», насамперед психологічно, і що на другий тайм його випускати не варто… Можливо, Петраков бачить у Бондарі перспективу (на відміну від вікового Кривцова), тому й довірив йому місце у «старті». Але чи варто було заради «обкатки» Бондаря ризикувати результатом важливого поєдинку?

Що далі?

Як не дивно, катастрофа у Ґлазґо не відібрала у «синьо-жовтих» шанси на перше місце у Групі 1 Ліги В, яке дозволить вийти до елітної Групи, А Ліги націй УЄФА. Аби гарантувати собі перше місце, збірна України мусить у двох матчах, що залишилися, проти збірної Вірменії у Єревані (субота, 24 вересня) і збірної Шотландії у Кракові (вівторок, 27 вересня), здобути дві перемоги.

Якщо ж Україна зіграє з Вірменією внічию, то наша доля залежатиме вже від Шотландії. Якщо шотландці 24 вересня переможуть удома ірландців, то наберуть 12 очок, і незалежно від результату останнього матчу з українцями фінішують у групі першими (бо в України після нічиєї з Вірменію буде 8 очок, тож якщо виграємо в Шотландії, матимемо у підсумку тільки 11 пунктів). Якщо ж шотландці зіграють з ірландцями внічию, то теоретичні шанси обійти їх українці після нічиєї з вірменами матимуть. Але тільки теоретичні: оскільки Шотландії ми програли 0:3, треба буде обіграти її з різницею у чотири м’ячі.

І навіть поразка у Єревані може залишити українцям шанси на продовження боротьби за перше місце. Тільки у цьому випадку треба буде, аби Ірландія перемогла у гостях Шотландію. Але такий збіг двох результатів виглядає уже зовсім фантастично…

Ліга націй УЄФА

Ліга В, Група 1

І В Н П М О

1 Шотландія 4 3 0 1 9−4 9
2 УКРАЇНА 4 2 1 1 5−4 7
3 Ірландія 4 1 1 2 4−3 4
4. Вірменія 4 1 0 3 2−9 3

  • 24 вересня: Вірменія — УКРАЇНА (16.00), Шотландія — Ірландія (21.45)
  • 27 вересня: Ірландія — Вірменія (21.45), УКРАЇНА — Шотландія (21.45)

Схожі новини