Передплата 2024 «Добра кухня»

Нова тенісна королева - 20-річна Іґа Швьонтек

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не лише привітав свою співвітчизницю, а й подякував їй за підтримку України

"Іґа Швьонтек – перша польська тенісистка в історії тенісу, яка стала номером один у світі в одиночному розряді", – повідомила Жіноча тенісна асоціація (WTA). У другому колі турніру категорії WTA 1000 в американському Маямі 20-річна Швьонтек розгромила швейцарку Вікторію Голубіч з рахунком 6:2, 6:0, після чого забезпечила собі підйом на вершину світового тенісного рейтингу (офіційно це станеться у понеділок, 28 березня). Цьому успіхові Іґи посприяло також несподіване рішення колишньої першої ракетки планети Ешлі Барті: 25-річна австралійка оголосила про завершення тенісної кар'єри й попросила WTA викреслити її з рейтингу.

"Виснажена" Барті погнала "за іншими мріями"…

"У мене більше немає фізичного драйву, емоційного бажання та усього, що потрібно, аби кинути собі виклик на найвищому рівні, - пояснила в Instagram своє рішення Ешлі Барті. - Я виснажена. Прекрасно знаю, скільки треба працювати, щоб вичавити зі себе максимум. Фізично мені більше нічого додати... Я віддала цьому прекрасному спорту все, що маю, і дуже цим задоволена. Дуже вдячна тенісові за все, що він мені дав. Теніс утілив усі мої мрії. Але я знаю, що настав час відійти, аби гнатися за іншими мріями"…

Швьонтек: "Ментально я була на висоті"

Коли Ешлі Барті раптово оголосила про свою "відставку", Іґа Швьонтек була на другій сходинці рейтингу WTA, куди піднялася після виграшу престижного турніру в Індіан-Велсі (Каліфорнія, США). Після нескладних підрахунків з'ясувалося: аби гарантувати собі з 28 березня перше місце у світовому рейтингу, Ізі Швьонтек достатньо виграти свій перший поєдинок на турнірі категорії WTA 1000 у Маямі (у другому колі, перший раунд полька як одна з лідерок "посіву" пропустила).

"Протягом кількох останніх днів я розуміла, що з'являться думки про те, наскільки великий мені випав шанс, - розповіла Іґа Швьонтек. - А коли нарешті сталося, я просто прийняла це. Вірила, що робота над збереженням концентрації допоможе мені не порушити ритм гри цими думками... І справді, на корті ці думки з’являлися лише зрідка. Я переконала себе, що корт такий самий, як завжди. І це допомогло".

Зі сходженням на вершину рейтингу WTA Іґу Швьонтек привітав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Фото Reuters.
Зі сходженням на вершину рейтингу WTA Іґу Швьонтек привітав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Фото Reuters.

Настільки, що у Маямі Іґа Швьонтек без жодних проблем здолала 42-гу ракетку світу Вікторію Голубіч (у їхніх попередніх зустрічах швейцарка створювала польці чимало проблем). "Дуже пишаюся, що дала раду тягареві, який мені довелося нести протягом останніх днів, - заявила Швьонтек після матчу з Голубіч. - Ментально я була на висоті. Тішуся також, що зберегла той рівень гри, який демонструвала на турнірі в Індіан-Велсі".

Не вірила, що стане першою у світі так швидко…

Після матчу Швьонтек із Голубіч на корт вийшли директор турніру Miami Open Джеймс Блейк і американська тенісна зірка, колишня лідерка рейтингу WTA Ліндсей Девенпорт. Вони подарували Ізі розкішний букет квітів - на знак її сходження на вершину світового тенісного рейтингу. Іґа Швьонтек стала першою в історії польською тенісисткою, яка туди забралася. Причому серед тенісисток, які зараз виступають у турі WTA, лише дві уславлені ветеранки, бельгійка Кім Клійстерс і американка Серена Вільямс, cтавали першими ракетками світу в більш юному віці, ніж це зробила Швьонтек.

"Якби хтось подивився на мій теніс кілька років тому й сказав, що невдовзі я стану першою ракеткою світу, то я би не погодилася, що це можливо, - зізналася підопічна тренера Томаша Вікторовського. - Таку людину я вважала би надто великим оптимістом"…

У напрочуд успішному для себе сезоні-2022 Іґа Швьонтек виграла 21 з 24 проведених поєдинків. Почала з півфіналу першого у році турніру "Великого шолому", Australian Open, а потім виграла турніри у катарській Досі й американському Індіан-Велсі. У Досі Швьонтек перемогла у фіналі естонку Анетт Контавейт (6:2, 6:0), а в Індіан-Велсі - грекиню Марію Саккарі (6:4, 6:1). Індіан-Велс став для Іґи п'ятим у кар'єрі титулом WTA. Раніше полька перемагала на "Ролан Гаррос" у Парижі (Франція), а також на турнірах у Аделаїді (Австралія) та Римі (Італія).

"Будьмо солідарні з Україною!"

Зі сходженням на вершину рейтингу WTA Іґу Швьонтек привітав прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. "У цей важкий час будь-яка позитивна новина - на вагу золота, - написав Моравецький у Facebook. - Перша полька, яка стала найкращою тенісисткою світу, – це саме така новина! Вітаємо, Іґо Швьонтек. Яка дивовижна історія і прекрасна кар’єра. Хотів би також подякувати тобі за підтримку, яку надаєш Україні".

Перед початком турніру в Індіан-Велсі Іґа Швьонтек заявила, що на знак підтримки України гратиме там із синьо-жовтою стрічкою на своїй кепці, і закликала решту тенісисток наслідувати її приклад. Поза тим, перед своїм стартовим матчем на турнірі в Каліфорнії Іґа розмістила у соцмережах пост, присвячений Україні.

"Не будьмо байдужими, будьмо солідарними з Україною та добрі одне до одного, бо разом ми сильніші, — наголосила Іґа Швьонтек. - Мені лише 20 років, у мене невеликий життєвий досвід. Тому не маю наміру вдавати, що знаю, як допомагати в умовах війни. Довіряю відповідним інституціям і своїй команді... Я захоплююся силою і мужністю українців. Я також пишаюся поляками, які допомагають Україні у таких великих масштабах, відкривають свої домівки для біженців і підтримують їх на кордоні. Допомога – це наша перша реакція на страждання".

Схожі новини