Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Футбольна Європа підтримує Україну

Спортсмени і вболівальники засуджують російських окупантів

Ще одним красномовним жестом солідарності з Україною, яка потерпає від російської агресії, стала широка підтримка з боку світового спортивного загалу. Її особливо відчули наші співвітчизники, які виступають в європейських футбольних клубах.

Гравці з Праги одягли жовто-синю форму

Кольори чеського клубу "Славія" захищає виходець з Львівщини, член національної збірної Тарас Качараба. Уродженець Жидачева був розчулений тим, як "Злата Прага" відреагувала на віроломство Путіна.

Празька "Славія" і її гравець Тарас Качараба у формі української збірної.
Празька "Славія" і її гравець Тарас Качараба у формі української збірної.

- Я розплакався від того, що відбувалося на празькому стадіоні у четвер, 24 лютого, після вторгнення росіян, - розповідає кореспонденту "Високого Замку" батько футболіста "Славії" Іван Качараба. - Саме мав розпочатися матч Ліги Європи з турецьким "Фенербахче". Перед початком поєдинку несподівано для мене на арені згасли прожектори - і загорілися тисячі вогників мобільних телефонів. Звучала молитва. А коли знову увімкнули світло - трибуни почали аплодувати, і під ці овації гравці "Славії" вийшли на поле у формі збірної України. Моєму синові його партнери довірили капітанську пов'язку. Команда Тараса виграла той матч, і коли за п'ять хвилин до фінального свистка мого сина замінили, стадіон скандував услід йому: "У-кра-ї-на!!!".

Згодом "Славія" проводила виїзний матч внутрішнього чемпіонату. Тільки-но Тарас ступив на газон, трибуни господарів буквально вибухнули оплесками на його підтримку. Я такого ще не бачив!..

У тяжкі для рідної країни часи Тарас Качараба, як і всі інші футболісти-легіонери, гравці збірної перерахував значну суму грошей у фонд оборони.

Свою вахту із захисту держави несе і батько футболіста. Мирний будівельний інструмент він змінив на автомат. Охороняє спокій місцевих громад.

"Мехелен" збирає пожертви для батьківщини Мар'яна Шведа

Важливі слова підтримки від європейців почув і півзахисник бельгійського "Мехелена", колишній гравець львівських "Карпат" Мар'ян Швед, якого місцеві уболівальники називають "ракетою".

Розповідає батько футболіста Василь Швед:

- Перед матчем наставник команди сказав партнерам мого сина: "В Україні зараз війна. Мар'янові тяжко, він переживає за своїх рідних. Давайте його підтримаємо".

Під час того матчу у різних секторах стадіону з'явилися жовто-сині прапори, банери "Україна! Мар'ян". Після гри розчулений син підійшов до трибун і подякував їм...".

Ми переглянули клубний сайт "Мехелена" і побачили на ньому великий портрет Шведа-молодшого, а під ним - серця у клубних, помаранчево-червоних, і жовто-синіх барвах. А також напис українською - "Для Мар'яна та його країни".

Згодом цей бельгійський клуб оголосив серед своїх прихильників збір пожертв для українців. Просили приносити аптечки, засоби гігієни, спальні мішки, каримати, постільну білизну, дитяче харчування, підгузники, консерви, їжу швидкого приготування, акумулятори.

А тим часом…

Колишній гравець збірної України Ярослав Ракицький розірвав контракт із російським "Зенітом". Як пояснив захисник, зробив це "через складні сімейні обставини".

Натомість один із тренерів "Зеніта", волинянин Анатолій Тимощук, продовжує працювати у цьому клубі. Своєї позиції до російської агресії так і не висловив.…

Із чемпіоном Угорщини - клубом "Ференцварош" припинив співпрацю форвард збірної України Олександр Зубков. Зробив це через те, що команду тренує росіянин Станіслав Черчесов.

Читайте також: Українка Міла Куніс та Ештон Кутчер збирають для України 30 млн доларів

Схожі новини