Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нестримний Карлсен і російський «маска-ґейт»

На престижному шаховому турнірі у голландському Вейк-ан-Зеє (Tata Steel Chess Tournament) ) залишилося зіграти чотири тури

Як і очікували експерти, уперед вирвався чемпіон світу Маґнус Карлсен: після 9 зіграних партій норвежець набрав 6,5 очка. В останньому турі нестримний Карлсен переміг найближчого переслідувача, азербайджанця Шахріяра Мамеджарова, і одноосібно очолив турнірну таблицю.

Нещодавно Маґнус Карл­сен оголосив, що після чергового захисту сво­го титулу чемпіона світу по­ставив перед собою нове за­вдання. Норвежець прагне встановити суперрекорд – під­нести власний рейтинг до не­баченого рівня – 2900 пунктів (зараз у нього 2865). Турнір у Вейк-ан-Зеє – перше змаган­ня, з якого Маґнус Карлсен роз­почав сходження до своєї мети.

На пів очка від Карлсена від­ставав за 4 тури до фінішу ні­дерландець Аніш Ґірі. У 7-му турі його суперником був росі­янин Даніїл Дубов, який взагалі не сів за шахівницю, бо... відмо­вився одягнути маску. Організа­тори турніру дуже ретельно до­тримуються вимог епідемічної безпеки, постійно проводять експрестести на коронавірус. І от у когось із оточення Дубова тест виявився позитивним. Як наслідок, гросмейстера з РФ попросили одягнути маску, хоч у нього самого тест був негатив­ний. (Така ситуація вже виника­ла на турнірі: позитивний тест мав тренер Рамешбаби Прагна­нандхаа, тож індієць грав у мас­ці). Але Дубов виконати вимогу організаторів турніру відмовив­ся, і у поєдинку з Ґірі йому за­рахували поразку. Це рішення – абсолютно слушне.

У Гібралтарі ж розпочався “Матч статей”, в якому десять жінок змагаються з десяткою чоловіків. Команди підібрані так, аби їхній середній рейтинг був приблизно однаковий. Жі­ночу команду очолює українка Марічка Музичук, разом із нею грають, зокрема, грузинка Ніно Баціашвілі, казашка Жансая Аб­думалік і шведка Пія Крамлінг. У перших двох турах жінки пере­могли з однаковим рахунком – 6,5:3,5.

А тим часом...

Львівська обласна федерація шахів провела нещодавно перший Меморіал відомого львівського тренера, міжнарод­ного майстра Володимира Бутуріна (1943-2021). Серед його учнів була й найкраща львівська шахістка, учасниця матчів на першість світу Марта Літинська. До Львова приїхали 124 учас­ники з багатьох міст України, а до гри сіли й деякі учні Бутуріна. Перемогу здобув 19-річний львівський майстер Данило Мосе­сов, який у 9 партіях здобув 7,5 очка. Відзначу черговий успіх 12-річної вихованки школи «Дебют» Анастасії Гнатишин, яка здобула 6 очок і випередила багатьох титулованих суперників.

Схожі новини