Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи переможе Карлсен у Вейк-ан-Зеє увосьме?

У містечку Вейк-ан-Зеє (Нідерланди) триває сильний міжнародний турнір, яким традиційно розпочинається новий шаховий сезон

Це найстабільніше шахове змагання світу, бо проводиться уже у 84-й раз.

Іще з далекого 1938 року спочатку в Бевервійку (до 1967-го), а потім у Вейк-ан-Зеє зустрічаються гросмейстери зі світової еліти. Турнір має особливу ре­путацію, сюди люблять приїжджати чем­піони світу. Зокрема, чинний чемпіон, норвежець Маґнус Карлсен, перемагав у Вейк-ан-Зеє уже сім разів, його попе­редник, індієць Віші Ананд – 5 разів, гол­ландець Макс Ейве – 4 рази, як і Віктор Корчной, а Гаррі Каспаров – тричі.

Виступали у Вейк-ан-Зеє і львівські гросмейстери Олександр Белявський і Олег Романишин. А Василь Іванчук брав участь у 10 турнірах і провів 130 партій.

На жаль, нині нікого з українських ша­хістів до участі не запросили.

Рейтинговий список очолює Карлсен, а серед 14 учасників тільки наймолод­ший, 16-річний індієць Рамешбаба Праг­нанандхаа, не входить до першої со­тні світового рейтингу (у решти рейтинг понад 2700). Найстаршим учасником є азербайджанець Шахріяр Мамеджаров – 36 років.

Очікувалася участь у цьому турнірі нової зірки, француза іранського похо­дження Алірези Фірузджи, але той відмо­вився. Мав минулого року конфлікт з ор­ганізаторами, за який просив фінансову компенсацію, але її не отримав і не приї­хав. Зате беруть участь інші чотири учас­ники турніру претендентів, переможець якого гратиме з Карлсеном: поляк Ян-Кшиштоф Дуда, Теймур Раджабов (Азер­байджан), американець Фабіано Каруа­на і Сергій Карякін (РФ).

Після чотирьох стартових турів усіх фаворитів випереджає індієць Сантош Гуйрані Відіт, який здобув дві перемо­ги і дві зустрічі звів унічию – має 3 очки. П’ятірка суперників, зокрема Карлсен, відстає на пів очка.

А тим часом...

Львівська обласна федерація ша­хів запросила до дзеркальної зали Палацу Потоцьких видатних львів­ських гросмейстерів Марту Літин­ську й Олега Романишина та нагоро­дила їх почесними нагородами. Потім на честь 70-річчя Романишина грос­мейстери провели товариський бліц-турнір, в якому взяли участь Олег Романишин, Адріан Михальчишин, Назар Фірман, Олександр Сулипа, Михайло Казаков і президент Львів­ського клубу гросмейстерів Марґейр Петурссон (Ісландія).

Схожі новини