Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сестри Музичук зіграють у турнірі претенденток

Уже відома вісімка шахісток, які розпочнуть боротьбу в турнірі претенденток, що визначить учасницю матчу за звання чемпіонки світу з класичних шахів

Нагадаємо, зараз чемпіонкою планети є китаянка Цзюй Веньцзюнь. Серед учасниць турніру претенденток – дві українки, сестри-львів’янки Анна й Марія Музичук.

Іще не визначено час і місце про­ведення турніру претенденток, але він обов’язково відбудеться у першій по­ловині 2022 року. Турнір пройде у два кола.

У попередньому турнірі претенденток перемогла Олександра Горячкіна (РФ), яка потім програла матч Цзюй Вень­цзюнь, але має право знову виборювати участь у фінальному матчі. За результа­тами відбірних турнірів до числа претен­денток увійшли також Олександра Кос­тенюк і Катерина Лагно (РФ), Тань Чжуньї і Лей Тінцзе (Китай), Гампі Конеру (Ін­дія) та дві українки – сестри-львів’янки Анна й Марія Музичук. (Марію включи­ли до числа претенденток завдяки її ви­сокому рейтингу). Склад турніру претен­денток оновився рівно на чверть: замість Ніно Дзаґнідзе (Грузія) і Валентини Гуні­ної (РФ) тепер гратимуть Конеру і Лей Тінцзе.

Серед учасниць турніру претенден­ток є три ексчемпіонки світу: Костенюк (чемпіонка № 12), Марія Музичук (№ 15), Тань Чжуньї (№ 16). Чотири шахістки вже грали матчі за найвищий титул – Конеру, Лагно, Анна Музичук і Горячкіна. У попе­редньому турнірі претенденток, який ви­грала Горячкіна, Анна була другою, а Ма­рія – шостою. Сподіваємося, цього разу наші дівчата виступлять ще краще, і одна зі сестер згодом побореться за звання чемпіонки світу з китаянкою Цзюй Вень­цзюнь. Цей поєдинок відбудеться напри­кінці 2022 року.

А в останні дні 2021 року завершилися чемпіонати світу серед жінок і чоловіків із рапіду та бліцу, які проходили у поль­ській Варшаві. Змагання принесли кіль­ка великих несподіванок, які свідчать, що невдовзі провідним шахістам світу дове­деться звертати увагу на конкурентів, які помалу зростали в їхній тіні, а зараз смі­ливо про себе заявили.

Коли на фініш у чоловічому рапіді з однаковим результатом, 9,5 очка, ви­йшла четвірка на чолі з чемпіоном сві­ту, норвежцем Магнусом Карлсеном (Карлсен, росіянин Нєпомнящий, аме­риканець Каруана й 17-річний узбек Но­дірбек Абдусатторов), то чи хтось давав якийсь шанс юніору з Узбекистану? А він обійшов конкурентів, у додатковому матчі за перше місце переміг Нєпомня­щого (1,5:0,5) та став наймолодшим пе­реможцем чемпіонатів світу! Абдусат­торова з великими почестями зустріли вдома: одержав від президента Узбе­кистану двокімнатну квартиру, грошову премію і нагороду «Хоробрий хлопчик», яка присуджується юнакам за особливі досягнення.

Жіночий рапід проходив спокійніше, бо Костенюк уже за два тури до завер­шення стала чемпіонкою, випередивши на пів очка Ассаубаєву (Казахстан) і на очко – Лагно й Гуніну. Ще дев’ять наступ­них шахісток набрали по 7,5 очка, серед них була й Анна Музичук.

Зате Бібісара Ассаубаєва, якій 26 лю­того виповниться тільки 18 років, пере­могла у жіночому бліці. Найкраще з укра­їнок виступила тут львів’янка Наталія Букса (10 перемог і три нічиї) – 11,5 очка й високе шосте місце.

У чоловічому ж бліці теж довелося проводити додатковий матч, бо Максим Ваш’є-Лаграв (Франція), Ян-Кшиштоф Дуда (Польща) та ще один француз Алі­реза Фірузджа завершили турнір із одна­ковим результатом – по 15 очок. У додат­ковому матчі Максим переміг Яна (2:1), а третім залишився Аліреза.

А тим часом...

У Новому Саді (Сербія) відбулися юніорські чемпіонати Європи з рапі­ду та бліцу. Відзначилися вихованці львівської ДЮСШ «Дебют» – сестра і брат Велички. Обоє виступали у віко­вій категорії до 10 років (Софія від Се­мена на рік старша). Дівчинка здобу­ла бронзові нагороди у рапіді й бліці, а Семен – “бронзу” в рапіді.

Схожі новини