Передплата 2024 «Добрий господар»

Юна зірочка українських шахів

12-річний київський школяр Ігор Самуненков переміг у суперфіналі юнацького Гран Прі ФІДЕ

Останні дні року перенасичені шаховими змаганнями. Таке враження, що, вирвавшись з-під “опіки” пандемії, шахісти поспішають зіграти усі заплановані на сезон баталії. Це стосується не лише світової еліти, яка зараз змагається у Варшаві на чемпіонатах світу з рапіду та бліцу, а й юних зірочок, які провели свої суперфінали юнацького Гран Прі ФІДЕ у різних вікових категоріях (від 8 до 18 років).

Блискучу перемогу у категорії до 12 років здобув у суперфіналі юнацького Гран Прі ФІДЕ 12-річний київський школяр Ігор Самуненков. У вирішальному поєдинку украї­нець переміг наймолодшого гросмейстера світу, Абхіманью Мішру з Індії, який захищає прапор США. Самуненков доповнив список своїх цьогорічних досягнень: раніше він став чемпіоном України серед чоловіків із рапіду й виграв турнір серед юнаків до 16 років. Нещо­давно Ігор виступав на львівському Меморіалі Михайла Василишина, але захворів і пропус­тив кілька турів, тому не зміг досягти гросмей­стерської норми, за якою приїхав. Та майстер­ність хлопчика очевидна, тож будемо чекати на його чергові успіхи.

У польській Варшаві на чоловічому чемпіо­наті світу з рапіду (на партію 15 хвилин + 10 се­кунд додатково на кожен хід) за два дні змагань гросмейстери провели по 9 партій. Лідирував чемпіон світу в класичних шахах Магнус Карл­сен (Норвегія) – 7,5 очка. Він випереджав тріо суперників, що мали по 7 очок. По 6 очок було у львів’янина Андрія Волокітіна й Володимира Онищука (Івано-Франківськ), на пів очка менше мали Антон Коробов (Харків) й львівський сту­дент із Києва Кирило Шевченко.

У жіночому ж турнірі з рапіду доля чем­піонства була вже, мабуть, вирішена: екс-чемпіонка світу Олександра Костенюк (РФ) після 8 партій мала 7,5 очка й за три тури до фі­нішу випереджала групу з шести суперниць на 1,5 очка. У 8-му турі Костенюк могла зупинити львів'янка Марія Музичук, але не вдалося. Ще одна львів’янка, Наталія Букса, добре старту­вала, набравши першого дня 4,5 очка у п’яти партіях, але згодом тричі поспіль поступилася іменитим шахісткам.

Не роблячи перерви, 29-30 грудня учасни­ки обох чемпіонатів розіграють призи у бліці (3 хвилини + 2 секунди на партію).

Схожі новини