Передплата 2024 ВЗ

Хто кине виклик Маґнусу Карлсену?

Із 25 по 31 грудня у польській Варшаві відбудуться чемпіонати світу зі швидких шахів (рапіду) й бліцу - серед чоловіків і жінок

Змагання зберуть найкращих гросмейстерів планети - на чолі зі свіжоспеченим чемпіоном світу, норвежцем Маґнусом Карлсеном.

Конкурентами Карлсена будуть майже всі суперники з топ-10 рейтингу ФІДЕ: і недавній претендент Ян Непомнящий (РФ), і попередні суперники норвежця у чемпіонських матчах, Фабіано Каруана (США) й Сергій Карякін, і один із найкращих “бліцерів” Хікару Накамура (США). Забракне тільки зірки, що спалахнула в останні місяці – француза іранського походження, 19-річного Алірези Фіруджі. До речі, Карлсен каже, він ще не знає, чи захоче захищати свій титул, якщо претендентом буде не Фіруджа. Мовляв, решта йому вже не цікаві... Можливо, у Варшаві хтось захоче довести, що норвежець помиляється?

У Варшаві зіграють і українські гросмейстери: львів'янки Анна й Марія Музичук та Наталія Букса, і ще шестеро жінок, а також, зокрема, Антон Коробов, Володимир Онищук, Захар Єфименко, Михайло Олексієнко, Кирило Шевченко й чемпіон України Андрій Волокітін. Він щойно впевнено переміг на 90-му чемпіонаті України у Харкові: набрав 6 очок, випередивши іншого львів’янина, Юрія Криворучка й львівського студента з Києва Кирила Шевченка (по 5 очок). Це вже третій національний чемпіонський титул Волокітіна - попередні два здобув у 2004 і 2015 роках. Загалом, нинішній сезон для Андрія став дуже успішним, адже нещодавно він привів збірну України до золотих медалей чемпіонату Європи.

А тим часом…

До дня Святого Миколая Львівська шахова академія провела відкритий чемпіонат міста зі швидких шахів, який зібрав понад сто учасників. Несподівано для усіх, зокрема для чоловіків-майстрів, із прекрасним результатом, 8 очок у 9 партіях, перемогла 11-річна першорозрядниця, вихованка ДЮСШ “Дебют” Анастасія Гнатишин.

Схожі новини